Τον νέο οδικό χάρτη για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της εστίασης και ψυχαγωγίας από την Παρασκευή 16 Ιουλίου και μέχρι το τέλος του Αυγούστου παρουσίασαν οι υπουργοί Υγείας, Επενδύσεων και Ψηφιακής διακυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα το πλαίσιο των κυρώσεων για όσους δεν συμμορφωθούν στα νέα μέτρα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και πρόστιμα

Έως τις 16 Αυγούστου το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές. Διευκρινίζεται ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία -υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό- και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ η υποχρεωτικότητα επεκτείνεται και σε όσους διαμένουν στις μονάδες φροντίδας. Σε ενδεχόμενο παραβίασης των κανόνων από τις δομές θα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και 200.000 για τη δεύτερη. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια με νομοθετική ρύθμιση οι δημόσιοι φορείς θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό για να αναπληρώσουν τις κενές θέσεις όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καλοκαίρι καθήμενων» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας πως αναγνωρίζει πως σε ορισμένους μοιάζει παράλογο το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία.

Αναλυτικότερα:

  • Έως τις 31/8 θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πολίτες στους εσωτερικούς χώρους
  • Από τις 16/7 έως τις 31/8 οι κλειστοί χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη
  • Ό,τι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μεικτή λειτουργία, ότι είναι κλειστό είναι αμιγώς για εμβολιασμένους
  • Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
  • Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.
  • Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στο στρατό που θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια

Τα πρόστιμα

Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ.

Σε δεύτερη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή 15 ημερών. Σε τρίτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες.

«Από τη συμπεριφορά μας θα κριθεί το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες» τόνισε ο υπουργός.

Covid Free GR: Η εφαρμογή επαλήθευσης πιστοποιητικών εμβολιασμού

Από σήμερα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης

Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά

Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)