Στα σενάρια για τη διαμόρφωση του αριθμού του κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας τον Αύγουστο, την ώρα που η μετάλλαξη Delta εξαπλώνεται, αναφέρθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Επιμένει το μοντέλο ότι ακολουθούμε το μεσαίο σενάριο – όχι το πολύ καλό, όχι το πολύ κακό – που μιλάει για 6.000 με 6.500 κρούσματα τον Αύγουστο. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα καμφθεί αυτό και θα πάμε στο καλό σενάριο, που είναι μεταξύ 4.500 και 3.000», σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Το πολύ καλό είναι 3.000, το 4.500 είναι που ακολουθούμε και έχουμε αποφύγει μάλλον το σενάριο των 6.500 χιλιάδων κρουσμάτων ανά ημέρα. Το βασικό σενάριο λέει για 4.500 κρούσματα τον Αύγουστο. Δεν αποκλείεται να δούμε 5.000 και 5.500 κάποια στιγμή», συμπλήρωσε ο ίδιος. Εξήγησε πως αυτά τα νούμερα δεν τα έχουμε δει ποτέ, γιατί δεν είχαμε να κάνουμε με τη μετάλλαξη Delta.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «ακολουθούμε απαρέγκλιτα τον εμβολιαστικό ρυθμό που έχουμε τώρα και προσπαθούμε να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αν ξεφύγουμε από αυτά τότε πάμε στο κακό σενάριο. Αν βελτιώσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό, έστω 20% – 30%, τότε πάμε στο ευμενές σενάριο τον Αύγουστο».

Για τους εμβολιασμένους ο καθηγητής τόνισε ότι δεν προστατεύονται από τη μόλυνση από τον ιό αλλά από τη σοβαρή νόσηση. Σοβαρά συμπτώματα αναμένεται να έχουν οι ανεμβολίαστοι και ειδικά οι άνω των 50 και 60 ετών, για τους οποίους το ενδεχόμενο νοσηλείας είναι ισχυρό.