Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα της πανδημίας καθώς τις τελευταίες μέρες, και εν μέσω του καλοκαιριού, τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί. Σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

«Εκτός από δύσκολο θα είναι και ατελέσφορο, ακόμη και αν αποφασίσουμε την πλήρη επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, διότι είναι μέτρο δύσκολο στην εφαρμογή του» είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Με δεδομένη την εξάπλωση των τελευταίων ημερών ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στον εμβολιασμό, μέσα σε λίγες ημέρες, μέσα σε μία εβδομάδα, μπορούν να εμβολιαστούν οι 600.000 πολίτες άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ώστε να καλυφθούν» ανέφερε.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Delta ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στο Ισραήλ. «Αυτή η μορφή της μετάλλαξης δεν έχει αποδειχθεί επικίνδυνη στην Βρετανία και το Ισραήλ, διότι εκεί οι πολίτες άνω των 50 ετών έχουν εμβολιαστεί, για να επαληθευθεί αυτό και στην Ελλάδα πρέπει να εμβολιαστούν οι πολίτες. Αν νοσήσουν οι νέοι θα το περάσουν και θα ανοσοποιηθούν, όμως θα μεταδώσουν τον ιό σε πολίτες άνω των 50 ετών και θα δούμε αύξηση των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων» τόνισε.

Κορονοϊός: «Να αναλάβουν τις ευθύνες όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν»

Για όσους τάσσονται ενάντια στον εμβολιασμό ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι «αυτοί οι οποίοι έχουν δεδομένη άποψη, πρέπει να βγουν και να πουν ευθαρσώς ότι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες. Οι υπόλοιποι πρέπει να εμβολιαστούν κανονικά. Ο μόνος τρόπος είναι να εμβολιαστούμε. Αυτό έκαναν στην Βρετανία και χθες είχαν 25.000 κρούσματα με 5 νεκρούς ή αντίστοιχα στο Ισραήλ».

«Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να μας καλύπτει 100%. Δεν πρέπει όμως να εστιάζουμε στην υποπερίπτωση, δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι δεν θέλω την «ομπρέλα» προστασίας που μου παρέχει το εμβόλιο», είπε.

Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις ιατρών που συστήνουν στους πελάτες τους να μην κάνουν το εμβόλιο, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι δεν μπορεί ορισμένες περιπτώσεις, πέντε γιατρών να χαρακτηρίζουν έναν κλάδο με πάνω από 55.000 γιατρούς, Παρότρυνε τους υπεύθυνους της εκπομπής «να βγάλετε αυτούς τους ανθρώπους που λένε όχι στο εμβόλιο και να τους ρωτήσετε αν έχουν κάνει το εμβόλιο ή ίδιοι και οι γονείς τους».

Για τα θέματα που θα συζητήσει η Επιτροπή για να εισηγηθεί μέτρα στην Κυβέρνηση, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι αποδοτικά μπορεί να είναι μόνο τα αυστηρά μέτρα, τα οποία δεν χρειάζεται να ληφθούν και μπορούν να μην ληφθούν εάν εμβολιαστεί το ανεμβολίαστο κομμάτι του πληθυσμού άνω των 50 ετών.

Για την εστίαση και το αν θα επιτρέπεται στους εσωτερικούς χώρους να εισέρχονται και να εξυπηρετούνται μόνο εμβολιασμένοι πελάτες ο κ. Εξαδάκτυλος άφησε να εννοηθεί ότι λογικά θα υπάρξει σχετική εισήγηση, λέγοντας ότι εάν υπάρξει τέτοια απόφαση θα βγάλει και από την δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες σχετικά με την χρήση των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων τους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.