Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που συνοδεύεται από τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για τον Αύγουστο σε συνδυασμό με τα φαινόμενα συνωστισμού σε χώρους ψυχαγωγίας και την υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Delta οδηγούν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους σε επανεξέταση των μέτρων, προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά του φονικού ιού.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Από σήμερα σε όλους τους χώρους εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης οι πελάτες θα είναι αποκλειστικά καθήμενοι με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Το μέτρο αυτό λαμβάνεται ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και η υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, προκειμένου να είναι ασφαλής και προστατευμένη η διασκέδαση.

Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας στο μικροσκόπιο αναμένεται να μπει η επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση μόνο για εμβολιασμένους.

Επανέρχεται η μάσκα έξω;

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να γίνει αυστηρή σύσταση για την επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους συνολικά ή σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο. Αν και η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη λήψη οριζόντιων μέτρων, τα τοπικά lockdown είναι ξανά στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, αν σε κάποιες περιοχές παρατηρηθεί ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων.

Δεύτερες σκέψεις για εστίαση δύο ταχυτήτων

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μεικτά και αμιγή μαγαζιά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στους επαγγελματίες, ενώ ασκήθηκε και κριτική για τον διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη. Στις επίσημες ανακοινώσεις σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης, ενώ είναι πιθανό τελικά στις 15 Ιουλίου να ανοίξουν μόνο τα covid free καταστήματα. Οι ειδικοί εξετάζουν ακόμη, το τι θα γίνει στην εστίαση εάν κάποιος νομός μπει στο κόκκινο. Σε μια τέτοια περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο είναι να λειτουργεί μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με λιγότερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν νωρίτερα.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Τα νέα τοπικά μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι των ειδικών είναι:

  • να γίνει ισχυρή σύσταση ή ακόμα και να επιβληθεί η χρήση μάσκας για τον κορονοϊό στους εξωτερικούς χώρους
  • να υπάρξει κατά τόπους απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας (από τα μεσάνυχτα ή από τη 1:00)
  • να τεθούν τοπικοί περιορισμοί στην εστίαση (να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά ή να μην υπάρχει μουσική)
  • είσοδος στα μαγαζιά μετά τις 15 Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους πολίτες και να μην υπάρξουν τελικά «μεικτά» καταστήματα

Κρεσέντο κρουσμάτων

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει σε κυβέρνηση και ειδικούς η «έκρηξη» των κρουσμάτων, με τον δείκτη θετικότητας να «τσιμπάει» σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Συγκεκριμένα:

  • Ρέθυμνο 1,85%
  • Γρεβενά 0,93%,
  • νότιος τομέας Αθηνών 0,84%
  • Ηλεία 0,71%
  • Μύκονος με 0,65%

Σε επιφυλακή η Θεσσαλονίκη

Έκρηξη της παρουσίας της μετάλλαξης Δέλτα εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες και στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίστηκε στα λύματα της πόλης ήδη από τις 4 Ιουνίου, αλλά την περίοδο από τις 18 έως τις 24 Ιουνίου, παρουσιάζει σημαντική αυξητική δυναμική, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, ανεβάζοντας την επιφυλακή στην περιοχή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.