Η απλούστευση αλλά και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία, καθώς παράλληλα και η ανάπτυξη ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τις διαλειτουργικότητες σχετικά με τον ΑΜΚΑ είναι μερικοί από τους στόχους που θέτει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) οι γενικοί γραμματείς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, παρουσία και του υφυπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγλου, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο την υλοποίηση δράσεων για την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ).

Πιο συγκεκριμένα στόχοι του μνημονίου είναι:

• Η απλούστευση και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)

• Η κωδικοποίηση της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας

• Ο ανασχεδιασμός και η απλούστευση διαδικασιών αρμοδιότητας της ΓΓΚΑ που διεκπεραιώνονται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)

• Ο ανασχεδιασμός και η απλούστευση διαδικασιών αρμοδιότητας της ΓΓΚΑ ώστε να παρέχονται ψηφιακά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης τους Δημοσίου (gov.gr)

• Η ανάπτυξη ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τις διαλειτουργικότητες σχετικά με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Βασικός στόχος, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τη σχετική ανακοίνωση είναι η υλοποίηση των παραπάνω δράσεων να προσφέρει σημαντικά οφέλη για το σύνολο των πολιτών της χώρας και ιδίως τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως πολίτες που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές, που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας ή άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα, μέσα από τη διεύρυνση της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών και την ευρύτερη ψηφιακή ενδυνάμωση της κοινωνίας, θα συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικής λειτουργίας του Δημοσίου παράγοντας επιπλέον έμμεση προστιθέμενη αξία για πολίτες εκτός συνόρων, αλλά και επιχειρήσεις.

Τέλος, κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας συζητήθηκαν και πολιτικές που μπορούν να αποτελέσουν πεδίο περαιτέρω συνεργασίας, όπως η ανάπτυξη της νέας επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης και η οργάνωση του νέου ασφαλιστικού Ταμείου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.