Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα φορτία νωπών οπωροκηπευτικών και κυρίως εσπεριδοειδών με προορισμό τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Καρασμάνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τυχόν παρατυπίες στη διακίνηση τους κατά την έναρξη της εξαγωγικής περιόδου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, οι υπηρεσίες του υπουργείου, σε συνεργασία με υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, θα ελέγχουν αν οι ποσότητες που εξάγονται διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα συσκευασίας και τυποποίησης, τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και αν έχει γίνει αναγγελία για την αποστολή των φορτίων από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων στις αρμόδιες αρχές ελέγχου. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παρατυπίες, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα παραπεμφθούν στις αρμόδιες Επιτροπές Επιβολής Κυρώσεων.

«Τα νωπά οπωροκηπευτικά, δήλωσε σχετικά ο κ. Καρασμάνης, «είναι από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας και η διακίνηση τους, τόσο σε αγορές της ΕΕ όσο και σε αγορές τρίτων χωρών, παρουσιάζει αυξητική τάση. Δεν θα επιτρέψουμε να δυσφημίζονται τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά τυποποιημένα προϊόντα και να δημιουργείται στις αγορές κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των παραγωγών και των περισσότερων εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου».