Η Άλκη Ζέη, δήλωσε πως «θυμώνει» όταν ακούει να λένε ότι έχουμε κατοχή, πείνα, χούντα, ενώ τόνισε πως στην εποχή της παρ’ όλη την πείνα και την κατοχή, υπήρχε «όραμα», κάτι που σήμερα απουσιάζει.

Η γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο aplotaria.gr, ρωτήθηκε για τη σημερινή πολιτική κατάσταση.

«Έχετε ζήσει κατοχή, δύο δικτατορίες, εξορίες. Τι έχετε να πείτε για τη σημερινή πολιτική κατάσταση; Τίθεται θέμα σύγκρισης, όπως πολλοί συνηθίζουν να λένε τώρα τελευταία;», ρώτησαν τη συγγραφέα των βιβλίων το «Καπλάνι της βιτρίνας» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».

Η ίδια απάντησε: «Όχι. Καταρχήν εγώ θυμώνω όταν ακούω διάφορους να λένε ότι έχουμε κατοχή, πείνα, χούντα. Βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά δεν έχουμε ούτε κατοχή, ούτε πείνα, ούτε χούντα. Όμως εμείς, παρ’ όλη την πείνα και την κατοχή, είχαμε κάτι που δεν υπάρχει τώρα, είχαμε όραμα και, άσχετα με το πώς μας βγήκε, πιστεύαμε σ’ αυτό με όλη μας την ψυχή.

Απ’ τον καιρό που έγινε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Αριστερά παγκοσμίως δεν βρήκε τον βηματισμό της, με αποτέλεσμα να παραπαίει προσπαθώντας να προχωρήσει με παλιά συνθήματα. Δεν γίνεται έτσι. Περάσαμε απ’ το μολύβι φάμπερ στον υπολογιστή. Πρέπει και τα κόμματα να το καταλάβουν αυτό και να βρουν νέα συνθήματα. Δεν μπορείς να παλεύεις με παλιά συνθήματα».