Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Μαΐου του 2021 όταν η Καρολάιν άφηνε την τελευταία της πνοή στα χέρια του συζύγου της. Ο άνδρας που της στέρησε τη ζωή αναζητούσε επί 37 ημέρες τους δράστες που υποστήριζε ότι εισέβαλαν στο σπίτι τους θέλοντας να κρύψει την ενοχή του.

Όταν ομολόγησε πως σκότωσε την 20χρονη αναφέρθηκε στους καβγάδες που είχαν το τελευταίο διάστημα ενώ παράλληλα έγιναν γνωστά μυστικά της σχέσης τους που απέδειξαν ότι δεν ήταν τόσο ονειρική όσο έδειχναν οι φωτογραφίες.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Ο συζυγοκτόνος προσπαθούσε να βγάλει προς τα έξω το προφίλ του θλιμμένου άνδρα, να πείσει τους πάντες πως λάτρευε την 20χρονη και πως νοιάζεται μόνο για την 11 μηνών κόρη τους αλλά… δεν τα κατάφερε.

«Τέτοιου είδους εγκλήματα συνήθως τα διαπράττουν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται εν βρασμώ ψυχής και παίρνουν τηλέφωνο άμεσα μετά τη δολοφονία την αστυνομία για να ομολογήσουν. Ωστόσο, ο γυναικοκτόνος με δικαιολογία το παιδί, διατήρησε τη ψυχραιμία του, προσπάθησε να σκηνοθετήσει το ”τέλειο” έγκλημα και να βοηθήσει τον εαυτό του να ξεφύγει από τη δίνη του εγκλεισμού της φυλακής» αναφέρει μιλώντας στο Newsbeast o ψυχολόγος Γεώργιος Ν. Χαϊμαλάς.

«Προσπαθώντας να εξαχθεί ένα ”προφίλ” για τον δράστη ακούστηκαν αρκετά. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι χωρίς προσωπική αλληλεπίδραση μαζί του, μόνο υποθέσεις μπορούν να παραχθούν» υπογραμμίζει αναλύοντας τις κινήσεις του 33χρονου, όσα ειπώθηκαν για το πρόσωπό του και όσα αποκαλύφθηκαν για τον χαρακτήρα του.

«Η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι κάτι που διαμορφώνεται σιγά σιγά. Ο καθ΄ομολογίαν δράστης, φέρεται πως ανήκει σε μια κατηγορία ανθρώπων που έχουν μάθει να χειρίζονται καταστάσεις και τον περίγυρό τους. Συγκεκριμένα, τον στενό τους περίγυρο, γιατί δεν επιθυμούν αρκετές αλληλεπιδράσεις. Αυτό, γιατί θέλουν να έχουν τον έλεγχο των ανθρώπων γύρω τους και όταν δεν τον έχουν, πιέζονται» επισημαίνει ο Γεώργιος Χαϊμαλάς.

«Το ζήτημα της εξουσίας στη σχέση του 33χρονου με την 20χρονη φανερώνεται έντονα»

«Tο ζήτημα της εξουσίας φανερώνεται έντονα στη σχέση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου με την αδικοχαμένη Κάρολαιν, αφού τη γνώρισε αρκετά μικρή σε ηλικία, ευάλωτη συναισθηματικά, αφού βρισκόταν στην εφηβεία της και τη χειρίστηκε, ώστε να την κάνει κτήμα του.

Να σημειωθεί ότι ο χειρισμός και το θέμα εξουσίας από το οποίο ίσως διακατέχεται ο καθ΄ ομολογίαν δολοφόνος, αποδεικνύεται και από την τοποθεσία του γάμου που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία μακριά από όλους» υποστηρίζει ο Γεώργιος Ν. Χαϊμαλάς.

«Ο εγκληματίας, στους υπόλοιπους ανθρώπους, δημιουργεί την εικόνα του καλού συντρόφου, πατέρα και επαγγελματία που έχει όλα τα εφόδια για να μετατρέψει τη ζωή της Καρολάιν σε παραδεισένια. Έχει όμως όπως φαίνεται από τις κινήσεις του εκπαιδεύσει τον εαυτό του σε κοινωνικό θέατρο» προσθέτει ο ψυχολόγος που μίλησε στο Newsbeast.

Ο Γεώργιος Ν. Χαϊμαλάς

Τα στάδια πριν διαπραχθεί μια δολοφονία

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Γεώργιο Χαϊμαλά ένα έγκλημα με τα χαρακτηριστικά της δολοφονίας της Καρολάιν πριν διαπραχθεί περνάει από κάποια στάδια.

«Το πρώτο και θεμελιώδες στάδιο της πορείας προς τη δολοφονία είναι η απουσία ελέγχου του δολοφόνου στο θύμα, η οποία θέτει στέρεες βάσεις προς εγκληματικά μοτίβα, σε έναν άνθρωπο με τόσο έντονες αντικοινωνικές συμπεριφορές, οι οποίες συμπράττουν με ναρκισσιστικές και οριακές» επισημαίνει.

«Μέσω των καβγάδων, η Καρολάιν, έκανε σαφές ότι επιθυμεί να φύγει από το σπίτι και να τον παρατήσει, γεγονός που άρχισε να τον κάνει να αισθάνεται ανεπαρκής και ότι το σχέδιο ελέγχου της θα πάει χαμένο. Άρα, σκέφτηκε, ότι κάτι χρειάζεται να γίνει ώστε να μη χάσει τον έλεγχο» υπογραμμίζει ο ψυχολόγος ο οποίος μίλησε στο Newsbeast και εξηγεί πως «ο καθ’ολογίαν δράστης κατά πάσα πιθανότητα θα είχε τοποθετήσει ως σκέψη στο μυαλό του ότι ”αφού δεν θα σε έχω εγώ, δεν θα σε έχει κανένας”. Αυτή η σκέψη, έγινε αυτόματη κάθε φορά που ο γυναικοκτόνος, συγκρουόταν με τη Κάρολαιν. Βήμα-βήμα, σχεδιάζοντας το ελεγκτικό πλάνο, οδηγήθηκε στη δολοφονία. Μπορεί να το μελέτησε μια ώρα πριν το γεγονός, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυθορμητισμός».