Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (17/6) 519 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 16. Στους 321 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 519, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 417.253 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 26 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.015 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 321 (65,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.593 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 61 (ημερήσια μεταβολή -24,69%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 89 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.494 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  

Κορονοϊός – Εμβόλιο AstraZeneca: Οι συμβουλές Καπραβέλου – Παυλάκη για τη δεύτερη δόση

Η τροποποίηση στην οποία προχώρησε τη Δευτέρα (14/06) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, μέσω της οποίας συστήνεται η χρήση του μόνο στους άνω των 60 ετών, έχει δημιουργήσει σύγχυση και ανησυχία.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν μέσω τηλεοπτικής τους παρέμβασης ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», και ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στις ΗΠΑ.

Από την πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι είναι επιτακτικό να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί για να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και συνεπώς όσοι δεν πείθονται να κάνουν την δεύτερη δόση του AstraZeneca, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν.

«Προέχει να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας για το τέταρτο κύμα. Όλα τα δεδομένα λένε ότι στο τρίτο δεν είχαμε κανέναν εμβολιασμένο μέσα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το ό,τι έχει προκύψει με τα εμβόλια και επισήμανε ότι όλα τα σκευάσματα είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά.

Συνέστησε σε όσους πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca, να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αν υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί το σπάνιο σύνδρομο, αυτό θα συμβεί στην πρώτη δόση. «Η δεύτερη είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο ασφαλής από την πρώτη, που είναι επίσης ασφαλής», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, δεν τον φοβίζει η ανάμειξη εμβολίων και ειδικά των συγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού. Ειδικά για όσους αισθάνονται «προδομένοι» και «ξεκρέμαστοι» μετά τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε ότι θα μπορούσε να τους δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία.