Σε τροποποιήσεις για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca προχώρησε χθες Δευτέρα 14/6 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ανακοινώνοντας τη Δευτέρα τη σύστασή της για χορήγησή του μόνο στους άνω των 60 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο αυτό χορηγείται σήμερα στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και άνω. Η επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, να συστήσει δηλαδή να γίνεται στους άνω των 60 ετών, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και «η πορεία της πανδημίας στη χώρα -λόγω και του εμβολιασμού -βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων» όπως είπε πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Όπως, είπε η καθηγήτρια, και μεταδίδει το ΑΜΠΕ ο κίνδυνος από τον κορονοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων και οι περιπτώσεις εμφανίσεις πιθανών παρενεργειών με τη δεύτερη δόση, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και διευκρίνισε ότι ένα ζευγάρι που με διάφορες τεχνικές προσπαθεί να τεκνοποιήσει, δεν χρειάζεται να περιμένει 2 με 3 μήνες μετά το εμβόλιο για να πάρει την ανάλογη θεραπεία καθώς σε 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Στις 16 Ιουνίου ανοίγουν τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για τους 18-24 ετών

Την Τετάρτη 16/6 ανοίγει η πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18-24 με όλα τα εμβόλια όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας.

«Με βάση αυτό σηματοδοτείται και η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Την Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 25-29 ετών και μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 93.000 πολίτες. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ήδη έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση τουλάχιστον το 11% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, και αν συνυπολογιστούν τα ραντεβού αυτό ανέρχεται στο 28%.