Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν την Τετάρτη (16/6) τα συνδικάτα καθώς εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία αύριο το βράδυ στη Βουλή.

Στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, για την οποία έχει απευθύνει κάλεσμα και το ΠΑΜΕ, συμμετέχουν με στάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς, με τα συνδικάτα να προχωρούν σε τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των κινητοποιήσεων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Αρχικά οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 2 και 3) είχαν αποφασίσει αρχικά 24ωρη απεργία, ωστόσο αποφασίστηκε πως οι συρμοί θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί, όπως ισχύει επίσης για τον ηλεκτρικό και το Τραμ.

Συγκεκριμένα αύριο:

  • Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1, 2 & 3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.
  • Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.
  • Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

Παράνομη η απεργία για εκπαιδευτικούς και ΜΜΜ έως τις 10 το πρωί

Στο μεταξύ, η απεργία τόσων των εκπαιδευτικών όσο και των Μέσων Μεταφοράς έως τις 10 το πρωί κρίθηκε παράνομη το βράδυ της Τρίτης (15/6) από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των πανελληνίων.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε νωρίτερα κατεπείγουσα αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ, με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει ότι το «το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων».

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα μείνει αύριο, Τετάρτη, από τη 13:00 έως 17:00 η Θεσσαλονίκη, καθώς το Συνδικάτο Εργαζόμενων θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας που κήρυξε το ΕΚΘ.

Οι λεωφορειακές γραμμές θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο την απεργία της ΠΝΟ

Σε 24ωρη απεργία καλούν και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Ωστόσο η απεργία κρίθηκε παρανομή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (αρ.απόφασης 544/2021).

Η απεργία σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων, θα ξεκινήσει από τις 00:01 τα ξημερώματα αύριο έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

«Καλούμε τα μέλη μας και ευρύτερα τους ναυτεργάτες μέσα στα ίδια τα καράβια να δώσουν από κοινού τον αγώνα με τις απεργιακές φρουρές σε κάθε πλοίο και λιμάνι της χώρας, να αποκρούσουν και να συντρίψουν την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας μας» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) η οποία απευθύνει κάλεσμα στους ναυτεργάτες να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι του Πειραιά έξω από το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «BLUE STAR PAROS».

«Το δίκιο του αγώνα κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων» ανέφερε σε άλλη ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) η οποία απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Οι συγκεντρώσεις κατά του νομοσχεδίου

Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει δύο συλλαλητήρια αύριο στο Σύνταγμα, ένα στις 10:30 και ένα στις 17:00.

ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ που καλούν τα μέλη τους στις 11:00 στην πλατεία Κλαθμώνος, αλλά και στις 18:00 στο Σύνταγμα ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Συγκέντρωση έχει προγραμματίσει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 10:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη.

ΕΣΗΕΑ: 4ωρη στάση εργασίας στον Τύπο

Τετράωρη στάση εργασίας κατά της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου, κήρυξε για αύριο Τετάρτη, 16/6, η ΕΣΗΕΑ, για όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, η Ένωση Συντακτών καλεί σε στάση από τις 14:00 έως τις 18:00.