Παρουσία του υπουργού Επικράτειας Γεώργιου Γεραπετρίτη, ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, τελέστηκε σήμερα στην Κάρπαθο το μνημόσυνο του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστη ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Βασίλειος Υψηλάντης και Γιάννης Παππάς, ο βουλευτής Ηρακλείου Εμμανουήλ Συντυχάκης, η έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, ο διοικητής της 95ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής υποστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου καθώς και ο αδελφός του ήρωα Φίλιππος Ηλιάκης.

«Ο ηρωισμός του γεμίζει σθένος τις καρδιές όλων των Ελλήνων. Για πάντα Ήρωας. Αθάνατος» αναφέρει σε ανάρτηση του για τον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ηταν 23 Μαΐου του 2006 όταν το αεροσκάφος του Ελληνα πιλότου κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο κατά τη διάρκεια θερμού επεισοδίου με τουρκικά μαχητικά, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16.

Εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Για την οικογένεια του Κώστα Ηλιάκη ο χρόνος πάγωσε εκείνη την ημέρα. «Ηταν επιεικώς ντροπή για το Εθνικό και Διεθνές Δίκαιο, τις υπογεγραμμένες συνθήκες και συμβάσεις τα όσα συνέβαιναν την περίοδο εκείνη στον ουρανό του Αιγαίου. Οι γείτονες επεδίωκαν θερμό επεισόδιο, με αποκορύφωμα τις 23 Μάη 2006, και το πέτυχαν χτυπώντας πισώπλατα τον αδελφό μου, στη διαδικασία αναγνώρισης του κατασκοπευτικού και ταυτόχρονα πολεμικού σχηματισμού τους μέσα στο FIR Αθηνών. Η αποστολή τους δεν ολοκληρώθηκε. Το τίμημα όμως για εμάς είναι βαρύ. Πολύ βαρύ…», είπε σε παλιότερη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο ο αδελφός του ήρωα πιλότου, Φίλιππος Ηλιάκης.