Την ώρα που τρεις οικογένειες θρηνούν θύματα από το ατύχημα στο πεδίο ασκήσεων «Γλαφυρών» Μαγνησίας, ο αρχηγός του ΓΕΣ, Χρίστος Μανωλάς, εξήγησε ότι για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων βολών βαρέων όπλων Πεζικού, με όλμους 81 χιλ., είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Δύο επαγγελματίες οπλίτες Πεζικού και ένας οπλίτης θητείας, έχασαν τη ζωή τους, όταν κατά την πραγματοποίηση της άσκησης διερράγη ο πυροσωλήνας μέσα στον οποίο βρισκόταν ο όλμος. «Είχε γίνει πρόσφατα παρόμοια άσκηση… Σήμερα είχαν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και οι ασκήσεις εκτελέστηκαν όπως έπρεπε… Είναι σπάνια αυτά τα περιστατικά», τόνισε ο αρχηγός του ΓΕΣ. Το σημείο παραμένει ακόμη αποκλεισμένο και πλέον αναμένεται –το ταχύτερο δυνατόν- το πόρισμα που θα δείξει τι ακριβώς συνέβη.

Οι όλμοι είχαν παραληφθεί 1995, δεν ήταν παλιά τα βαρέα όπλα, καθαρίζονται και συντηρούνται μετά από κάθε χρήση, υποστήριξε ο Χρίστος Μανωλάς και εξήγησε πως «όλοι περιμένουμε να μάθουμε τι συνέβη».

Η τραγική ειρωνεία ήταν πως ο ένας από τους νεκρούς στρατιώτες απολυόταν σε ένα μήνα και παρότι ο διοικητής του τού είχε πει να πάρει άδεια απολύσεως ο ίδιος είχε αρνηθεί και είχε πει πως θα συμμετείχε πρώτα στη –μοιραία- άσκηση.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο Βόλου βρίσκεται ένας αξιωματικός που τραυματίστηκε από την έκρηξη. Υποβλήθηκε σε τρίωρη επέμβαση κατά την οποία του αφαιρέθηκε ένα θραύσμα 3 εκατοστών και αναφέρεται ότι η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει κανένα κίνδυνο.

Στη δημοσιότητα έδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού τα στοιχεία των τριών στρατιωτών που βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από έκρηξη όλμου σε στρατόπεδο στο Βόλο.

Πρόκειται για τους:

– Επαγγελματίας Οπλίτης Λοχίας (ΠΖ) Γεώργιο Ορφανίδη, 33 ετών
– Επαγγελματίας Οπλίτης Λοχίας (ΠΖ) Αναστάσιος Μεζάλας, 34 ετών
– Δεκανέας (ΠΝ) Φώτιος Ανδρικόπουλος, 19 ετών

Δείτε το βίντεο του Mega: