Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, πραγματοποίησαν αυτοψία στο έργο «στερέωσης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός». Οι εργασίες ξεκίνησαν πρόσφατα και υλοποιούνται με χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, όπου είχε ενταχθεί από το 2018 και καθυστερούσε λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων.

Πρόκειται για σημαντικά έργα συντήρησης μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στο μνημείο, το οποίο έχει διαγνωσμένα χρόνια προβλήματα δομικής ευστάθειας και επιδείνωσης της φθοράς του υλικού του.

Η υπουργός, μετά την ενημέρωσή από τον υπεύθυνο παρακολούθησης του έργου, αναφερόμενη στη σπουδαιότητα του έργου επισήμανε ότι ο χώρος του Ναού του Ολυμπίου Διός, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονήματα, που η ιστορία του πηγαίνει πολύ πίσω, στην εποχή του Πεισίστρατου στον 6ο αιώνα π.Χ. για να φθάσει μέχρι τα χρόνια του Αδριανού, του Ρωμαίου αυτοκράτορα στον 2ο αιώνα μ.Χ.

Τόνισε ότι «είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του μεσογειακού χώρου, που παρουσιάζουν πολύ σημαντικά προβλήματα, έτσι η αναστήλωση και η αποκατάσταση των κιόνων του ναού μαζί με τα επιστύλιά του και τα κιονόκρανα ήταν προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ».

Ο κ. Πατούλης, από την πλευρά του, ανέφερε: «Σε στενή συνεργασία με την υπουργό Λ.Μενδώνη και συνολικά με τα στελέχη του ΥΠΟΑ συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάδειξη και συντήρηση εμβληματικών πολιτιστικών μνημείων τα οποία ενισχύουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αττικής και αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης».

«Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες και εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους για να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και να μεταβούμε στην μετά-covid εποχή», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Την κ. Μενδώνη και τον κ. Πατούλη συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Δ. Δρόση, ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, Σ. Νικολαρόπουλος, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.