Στο χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος των Δημοτικών και των Γυμνασίων, της παράτασης της σχολικής χρονιάς και της διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναφέρθηκε η Νίκη Κεραμέως μέσω τηλεοπτικής της τοποθέτησης. Επίσης,η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο εαρινό εξάμηνο στην ανώτατη εκπαίδευση, λέγοντας πως πιθανότατα να υπάρχει επιλογή για εξετάσεις των φοιτητών δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως.

«Θα τεθεί το θέμα το πώς θα γίνουν οι εξετάσεις. Πιθανότερα να υπάρχει επιλογή, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, αλλά αυτό θα κριθεί με την Επιτροπή», είπε η κ. Κεραμέως στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1. Και σημείωσε πως η διαφορά μεταξύ πανεπιστημίων και σχολείων έγκειται στο ότι «υπάρχει ένας παράγοντας που αφορά τη μετεγκατάσταση φοιτητών».

Για τον λόγο που φέτος οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν, σημείωσε ως «αφουγκραζόμαστε τις οικογένειες και την αγωνία τους. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο για περισσότερη διάδραση μαθητών – καθηγητών και πώς να καλύψουν την ύλη».

Στο τι θα γίνει με τα φροντιστήρια και γιατί θα είναι κλειστά, εν αντιθέσει με τα σχολεία, σημείωσε: «Υπάρχει μια διαφορά. Οι ειδικοί επιμένουν σε σταθερή σύνθεση τάξεων. Στο φροντιστήριο υπάρχει ανάμιξη μαθητών. Το θέμα το έχουμε θέσει στην Επιτροπή και δεν έχουμε πάρει “πράσινο φως”. Το ζήτησα τέθηκε εκ νέου. Αναμένουμε τη σχετική εισήγηση των ειδικών».

Αναφορικά με τις εξετάσεις για πτυχία ξένων γλωσσών, είπε: «Μπορούν να γίνουν οι εξετάσεις για πάσης φύσεως, δια ζώσης με πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές». Αντίθετα, στα ΙΕΚ τα μαθήματα συνεχίζονται εξ αποστάσεως.

Στο ερώτημα για το εάν από 10 Μαΐου και μετά θα έχουμε 2,8 εκατ. self tests την εβδομάδα, είπε: «Το πλαίσιο το ακριβές θα δοθεί πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης. Είδατε και στα Λύκεια ότι όλα λειτούργησαν μια χαρά.
Οφείλουμε ένα τεράστιο “ευχαριστώ” στους μαθητές τους ίδιους, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν στα self test».

Όπως είπε η υπουργός, για όλους τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά τα self tests και θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Στη συνέχεια η κ. Κεραμέως συνόψισε τον «οδικό χάρτη» για τη συνέχεια της σχολικής χρονιάς:

  • σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά η σχολική χρονιά θα παραταθεί και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου
  • τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια θα τελειώσουν κανονικά στις 11 Ιουνίου
  • οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 14 και 15 Ιουνίου, στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ αντίστοιχα
  • στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων, ανά πανεπιστημιακή σχολή
  • δεν θα γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Ερωτηθείς για το εάν η επόμενη σχολική χρονιά θα ξεκινήσει νωρίτερα, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις.

Για τα voucher για αγορά tablet και laptop, είπε ότι έχουν εγκριθεί περίπου 370.000 αιτήσεις και ήδη δεκάδες χιλιάδες τα έχουν προμηθευτεί.