Πόσο άλλαξε η κρίση τη ζωή και τις αντιλήψεις των Ελλήνων

Τι αποκαλύπτει νέα μεγάλη έρευνα της Kapa Research


ΕΛΛΑΔΑ
11:14
07/09/2014
Πόσο άλλαξε η κρίση τη ζωή και τις αντιλήψεις των Ελλήνων
4
loading

Καταλυτική ήταν η επίδραση της πενταετούς οικονομικής κρίσης στις αντιλήψεις στην ελληνική κοινωνία, όπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα της Kapa Research.

Μετά το πρώτο σοκ, φαίνεται να ακολούθησε μία διαδικασία προσαρμογής, διαμορφώνοντας νέες αντιλήψεις για την οικονομία, το κράτος, την εργασία και την παραγωγή, ενώ επικρατούν λογικές ζούγκλας στην αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», στην έρευνα του φετινού Σεπτεμβρίου τα νοικοκυριά εμφανίζονται, σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του περυσινού Φεβρουαρίου, λιγότερο απαισιόδοξα για την εξέλιξη των οικονομικών τους.

Όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το 40,5% εκτιμά ότι χειροτερεύει, το 34,1% ότι παραμένει η ίδια και το 25,1% ότι βελτιώνεται.

Η έρευνα καταγράφει μεταβολή στις καταναλωτικές συνήθειες, εμπιστοσύνη στους «παραδοσιακούς θεσμούς» και τις εκτιμήσεις για το ποιες οικονομικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν περισσότερο στην ανάκαμψη.

Στο ερώτημα ποια κοινωνικο-επαγγελματική ομάδα μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια, το 73,8% απαντά οι αγρότες, το 72% οι επιχειρηματίες και το 64,1% οι εφοπλιστές.

Στο ερώτημα ποιον θεσμό εμπιστεύεστε περισσότερο για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας, το 43% απαντά τον Στρατό, το 40% τις επιχειρήσεις και το 33,7% την Αστυνομία. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ΜΜΕ (1,9%), τα συνδικάτα (5,7%) και τα κόμματα (7,6%).

Επίσης, το 79,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ως βασική προτεραιότητα της χώρας τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι Έλληνες θεωρούν ότι η φορολογία που τους επιβάλλεται είναι άδικη. Συγκεκριμένα, πιστεύουν σε ποσοστό 80,2% ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης είναι αδικαιολόγητος φόρος, ενώ το ποσοστό για τον ΕΝΦΙΑ αγγίζει το 66% και για το πετρέλαιο θέρμανσης το 75,5%.

Το 59,6% δηλώνει πως θα άλλαζε τομέα απασχόλησης ώστε να βρει δουλειά, ενώ 4 στους 10 (44,1%), λένε πως θα δέχονταν «μερική απασχόληση».

Το 41,9% των Ελλήνων, θα δέχονταν τη «μαύρη εργασία» και το 38,2%, δηλώνει ότι θα μετανάστευε σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Φαμφαροφυλακας

  αυτοι οι 5,7% που ειπαν απο τα συνδικατα θα ηθελα πολυ να μαθω ποιοι ειναι... ακομα και στην κριση που ζουμε, οι αναγκεφαλοι επιμενουν στις ασκοπες απεργιες και στην αδιεξοδο πολιτικη του ΚΚΕ , του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ... ελεος πια

 2. avatar nikos xasapis

  Τίποτα δεν αλαξε οι πλειοψηφία στον εντός της ελλάδος χώρο είναι αριστεριστές,γραικύλοι ανθέλληνες.
  Όσο βαδίζουν έτσι,τόσο θα τρων το κοκορέτσι.
  Ένας τρόπος να σωθεί η ελλάς ίσως θα ήταν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας έλληνες εθνικιστές πατριώτες του εξωτερικού που σίγουρα θα χεβρώμαγαν την χώρα από τον σοσιαλοαριστερισμό Kai την ψευτικολτούρα του

 3. avatar Δημήτρης

  Η φωτογραφία του άρθρου δηλώνει υπέρμετρο λαϊκισμό.

 4. avatar gesta

  Π...στιές των εταιρειών δημοσκοπήσεων... Οι 4 στους 10 θα δέχονταν μερική απασχόληση διότι είναι οι άνεργοι. Μπροστά στο καθόλου (ποιός ξέρει για πόσο καιρό...) δέχονται να εργαστούν έστω και \"μερικώς\". Σαφώς, δεν είναι αυτή η άποψή τους... είναι η απόλυτη ανάγκη που έχουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει