Για την πρόοδο των έργων και προγραμμάτων που εκτελεί η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ενημερώθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η διοίκηση της ΕΑΒ προχώρησε σε μια γενική ανασκόπηση της προόδου των προγραμμάτων που εκτελούνται, ενώ συζητήθηκε ευρύτερα ο σχεδιασμός της εταιρείας προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52 Advanced και 52+ σε Viper. Οι εργασίες στο πρωτότυπο αεροσκάφος, το οποίο βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις 5 Φεβρουαρίου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να υποβληθεί στις τελικές δοκιμές πιστοποίησης.

Επίσης, έχουν ενταχθεί στην ΕΑΒ άλλα δύο F-16 στα οποία γίνονται οι απαραίτητες εργασίες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κορυφαίας προτεραιότητας για την ΕΑΒ, καθώς η αναβάθμιση των F-16 αναμένεται να ενισχύσει δραστικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο επίκεντρο της ενημέρωσης του κ. Παναγιωτόπουλου τέθηκε και η αναβάθμιση των αεροσκαφών συνεργασίας περιπολίας P-3 Orion.

Σύμφωνα με την ΕΑΒ και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μαζί με το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης που έχει ήδη παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και συμμετέχει στις επιχειρήσεις του, τα Ρ-3 θα ενισχύσουν τη δυνατότητά του να εκτελεί ναυτικές περιπολίες, αναγνωρίσεις και ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Παράλληλα, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία συντηρεί τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζοντας με βελτιωμένους ρυθμούς την παράδοση μεταγωγικών C-130 και σχεδιάζοντας παράλληλα να αναβαθμίσει τις υποδομές της με στόχο την δημιουργία κέντρου συντήρησης C-130 διεθνούς εμβέλειας, προκειμένου να εξυπηρετεί και την αγορά της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού με τη διοίκηση της ΕΑΒ, τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι εκείνη συντηρεί για μια ακόμα χρονιά και παραδίδει εμπρόθεσμα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ενόψει καλοκαιρινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, πέρα από τις εργασίες εργοστασιακής συντήρησης στις εγκαταστάσεις της, η ΕΑΒ συνδράμει και με κλιμάκιο εξειδικευμένων τεχνικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου στην 112 πτέρυγα μάχης.