Επανεκκινούντα σταδιακά από σήμερα οι οικονομικές δραστηριότητες της χώρας, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα ψώνια μας σε κάποιο κατάστημα θα πρέπει πρώτα να έχουμε κλείσει ραντεβού και να έχουμε λάβει επιβεβαιωτικό μήνυμα με την επωνυμία της επιχείρησης, τη διεύθυνση και τον ΑΦΜ καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Στη συνέχεια στέλνουμε SMS στο 13032, χωρίς να αναγράφουμε κάποιον κωδικό. Στο μήνυμα θα πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμό μας.

Θα λάβουμε απάντηση «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα» και από εκείνη τη στιγμή θα έχουμε στη διάθεσή μας τρεις ώρες για να ψωνίσουμε. Υπενθυμίζουμε ότι ισχύει κόφτης για το 13032, δηλαδή δεν θα μπορούμε να στέλνουμε πάνω από ένα μήνυμα τη μέρα. Αν το επιχείρησουμε θα λάβουμε την απάντηση «Η μετακίνησή σας δεν είναι εφικτή, επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Οι αγορές στα καταστήματα θα γίνονται είτε με click away είτε με click in shop. Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο επιτρέπεται για τα ψώνια στα καταστήματα, συνεχίζει όμως να απαγορεύεται για μετακίνηση με τον κωδικό 2 (π.χ. σούπερ μάρκετ).

Τα μέτρα

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προχωρήσουν σε πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Οι καταστηματάρχες καλούνται να δέχονται μέσα στο κατάστημα μόνον έναν πελάτη ανά 25 τ.μ., με μέγιστο όριο τους 20 πελάτες κατά περίπτωση. Οι αγορές, αν δεν έχουν προεξοφληθεί ηλεκτρονικά, θα μπορούν να γίνονται μόνο με κάρτα, ενώ ο πελάτης θα μπορεί να παραλαμβάνει το προϊόν και εκτός του καταστήματος.

Παράλληλα, προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα, από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ από τη Δευτέρα έως το Σάββατο. Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τα καταστήματα που ανοίγουν

  • συνοικιακά καταστήματα
  • μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, εκτός εμπορικού κέντρου
  • μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ, τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.