Ανεβάζουν ρολά σήμερα οι εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη σε μία προσπάθεια για σταδιακή επανεκκίνηση των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων μετά από μήνες αυστηρών περιορισμών, ενώ για όσα καταστήματα μείνουν κλειστά τον Απρίλιο θα ανακοινωθεί σήμερα στις 9.00 από τον υπουργό Οικονομικών έκτακτο οριζόντιο επίδομα ειδικού σκοπού.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η κυβέρνηση παρά την επιδημιολογική έξαρση και τις πιέσεις που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία επιχειρεί να δώσει «ανάσα» στους πολίτες που έχουν πιεστεί από τα συνεχή μέτρα. Η αρχή έγινε το Σαββατοκύριακο με την άρση των απαγορεύσεων στις διαδημοτικές μετακινήσεις, ωστόσο οι εικόνες συνωστισμού σε παραλίες, πλατείες και ανοιχτά καφέ προκαλούν προβληματισμό και δεύτερες σκέψεις στους ειδικούς, οι οποίοι περιμένουν 7 ημέρες για να δουν πόσο αρνητικά έχει επηρεάσει το επιδημιολογικό αποτύπωμα.

Ψώνια με sms, ραντεβού και 3ωρη διάρκεια

Οι καταναλωτές για να κάνουν τις αγορές τους πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032, για να μεταβούν στο κατάστημα που επιθυμούν, εντός του νομού όπου κατοικούν. Το SMS ισχύει για τρεις ώρες και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα. Οι αγορές θα γίνονται είτε με τη μέθοδο του click away είτε με το click in shop.

Συνεπώς, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν μαζί τους το αποδεικτικού του ραντεβού, είτε σε μορφή sms είτε με e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής. Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Αυστηροί κανόνες

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προχωρήσουν σε πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Οι καταστηματάρχες καλούνται να δέχονται μέσα στο κατάστημα μόνον έναν πελάτη ανά 25 τ.μ., με μέγιστο όριο τους 20 πελάτες κατά περίπτωση. Οι αγορές, αν δεν έχουν προεξοφληθεί ηλεκτρονικά, θα μπορούν να γίνονται μόνο με κάρτα, ενώ ο πελάτης θα μπορεί να παραλαμβάνει το προϊόν και εκτός του καταστήματος. Παράλληλα, προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα, από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ από τη Δευτέρα έως το Σάββατο, ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

  • συνοικιακά καταστήματα
  • μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, εκτός εμπορικού κέντρου
  • μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Βγαίνουν οι απαγορευτικές κορδέλες

Μαζί με το λιανεμπόριο επανέρχονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλα τα προϊόντα. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν όποια προϊόντα επιθυμούν (βιβλία, οικιακές συσκευές, καλλυντικά, ρούχα κλπ) και από τις υπεραγορές, καθώς θα βγουν οι απαγορευτικές κορδέλες.