Σε έξαρση παραμένει η πανδημία στη χώρα μας, αφού το τρίτο κύμα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ισχυρό, με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και συνεχή πίεση στο ΕΣΥ.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο Απρίλιος σύμφωνα με τους ειδικούς είναι από τους πιο δύσκολους επιδημιολογικά μήνες και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά τώρα που ανοίγουν ορισμένες δραστηριότητες.  Χθες ανακοινώθηκαν 3.232 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 755 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να αγγίζει τους 476 ασθενείς. Σε σύνολο 3.232 νέων μολύνσεων, τα 1.525 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, 383 στη Θεσσαλονίκη, 108 στην Αχαΐα και 107 στην Κοζάνη.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη ότι το παρατεταμένο lockdown τους τελευταίους μήνες δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις «βαλβίδες εκτόνωσης», έτσι από χθες και κάθε Σαββατοκύριακο, απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις εκτός Δήμου και αύριο θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη λόγω υψηλού ιικού φορτίου. Ωστόσο, οι χθεσινές εικόνες συνωστισμού προβλημάτισαν ειδικούς και κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα θα φανούν εντός μίας εβδομάδας.

Ανεβάζει ρολά το λιανεμπόριο

Ανοίγει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο μόνο με ραντεβού στα καταστήματα και με τη μέθοδο του click in shop και του click away, ωστόσο κλειστά – βάσει της απόφασης της κυβέρνησης έπειτα από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων – πρέπει να παραμείνουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη λόγω της αύξησης στα κρούσματα κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Αντιδρούν οι έμποροι σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

Στην αναβολή της επαναλειτουργίας των καταστημάτων του αντιδρά έντονα και απειλεί με «αντάρτικο» ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης. Ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης για αναστολή του ανοίγματος, επισημαίνοντας ότι μετά από 3 μήνες λουκέτου, οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί, παρότι – όπως τονίζουν- το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού.

Ο εμπορικός σύλλογος Πάτρας καλεί τα μέλη του και όλους τους φορείς σε κινητοποίηση σήμερα, οπότε και στην πόλη θα βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στην αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης. Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν και οι έμποροι της Κοζάνης, θεωρώντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί εις βάρος τους διάκριση.

Πότε στέλνουμε μήνυμα στο 13032 και πότε στο 13033

Για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν sms «2» στο 13033 ενώ συνεχίζει να ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας. Όσον αφορά στα καταστήματα λιανεμπορίου, θα πρέπει να στέλνουν οι καταναλωτές μήνυμα στο 13032 με το όνομά μας, για να λάβουν έγκριση, η οποία ισχύει για τρεις ώρες. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή του SMS 13032 στο ο πολίτης θα πηγαίνει σε οποιοδήποτε σημείο βρίσκεται το κατάστημα, χωρίς τον περιορισμό της διαδημοτικής μετακίνησης ή των 2 χιλιομέτρων. Θα υπάρχει όμως «κόφτης» στο δεύτερο μήνυμα μέσα στην ίδια μέρα.

Στην Αττική έφτασαν τα self test – “Κλειδί” για το άνοιγμα των Λυκείων

Η Ελλάδα έγινε από τις πρώτες χώρες που θα διαθέσει στον γενικό πληθυσμό δωρεάν self test, όμως πολλοί αμφισβητούν κατά πόσο θα βελτιώσουν την κατάσταση. Τις επόμενες ώρες πάντως, αναμένεται να αρχίσει η διανομή τους στα 11.000 φαρμακεία της χώρας, ώστε την Τετάρτη 7 Απριλίου να βρίσκονται στα ράφια τους. Κατά προτεραιότητα, self test θα προμηθευτούν οι μαθητές Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι στις 12 Απριλίου να ανοίξουν τα Λύκεια. 

Με την επίδειξη του ΑΜΚΑ οι γονείς θα μπορούν να παραλάβουν τα τεστ και θα γίνονται από τους μαθητές στο σπίτι 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Τα θετικά τεστ θα δηλώνονται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ μόνο οι  μαθητές με αρνητικό αποτέλεσμα και υπεύθυνη δήλωση του γονέα θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.