Σαρώνει τις τελευταίες εβδομάδες ο κορoνοϊός τη χώρα μας, με τα άσχημα επιδημιολογικά στοιχεία να προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς και την κυβέρνηση να «παγώνει» το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.

Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τις εφημερίες να μετατρέπονται σε εφιάλτη για  γιατρούς – νοσηλευτές, αφού οι κλίνες ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε νοσοκομεία covid το Γεννηματάς και το Θριάσιο, ενώ ουσιαστικά, ήδη ανάνηψη και χειρουργεία λειτουργούν ως ΜΕΘ. Οι νοσηλείες περιστατικών COVID-19 έφτασαν τις 5.025 για την Επικράτεια, με τους 3.893 σε απλές κλινικές και τους 1.132 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μεγάλος εχθρός παραμένουν και οι μεταλλάξεις που έχουν θέσει στα ύψη τον αριθμό των κρουσμάτων με συνέπεια ο δείκτης θετικότητας για 18 συνεχόμενες ημέρες να είναι πάνω από το όριο αν και τα τεστ που γίνονται καθημερινά είναι δεκάδες χιλιάδες. Πάνω από 3.000 παρέμειναν και το τελευταίο 24ωρο τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα με την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων να καταγράφεται σταθερά στην Αττική. Οι νεκροί αυξήθηκαν σε 7.649, με 67 νέους καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε στους 699.

Στην εφημερία του «Ερρίκος Ντυνάν» ο Β. Κικίλιας

Το θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» επισκέφθηκε χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι όλο το προσωπικό είναι στα νοσοκομεία κάνοντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση. «Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο πατριωτικό τρόπο που θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να δείξουν το σεβασμό τους στην πατρίδα ενόψει των εορτασμών των 200 ετών» τόνισε. Ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας εφημερεύουν μαζί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ ευχαρίστησε όλους για την τεράστια προσπάθεια την οποία έχουν κάνει.

Αλλάζει ο σχεδιασμός

 Η κακή αυτή επιδημιολογική εξέλιξη ανατρέπει και τον σχεδιασμό για το άνοιγμα της οικονομίας. Οι ειδικοί θα επανεκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την κατάσταση στα νοσοκομεία και θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για το πότε μπορεί να γίνει μία νέα χαλάρωση των μέτρων του lockdown. Τα επεξεργασμένα επιδημιολογικά στοιχεία θα εξεταστούν στην ολομέλεια της επιτροπής που συνεδριάζει αύριο Παρασκευή, οπότε αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση τις τελικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετατίθεται για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Εάν μάλιστα δεν επέλθει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα ανοίξουν αρχικά μόνο με click away και σε δεύτερο χρόνο με φυσική παρουσία.

«Κλειδί» το πρώτο 10ημερο του Απριλίου

Οι ειδικοί αναμένουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα, όπως αυτό θα εξελιχθεί τις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου, καθώς από τα δεδομένα αυτά θα κριθεί πώς θα περάσουμε το Πάσχα. Στο Μαξίμου αποφεύγουν να μιλούν για ημερομηνίες, καθώς όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα το επόμενο διάστημα. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως η παράταση στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων θα συμπαρασύρει και το άνοιγμα σχολείων και φυσικά της εστίασης. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση στο θέμα των σχολείων έχει θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα των λυκείων, ενώ σε ό,τι αφορά την εστίαση η πρόθεση είναι να επαναλειτουργήσει με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας και μόνο στους εξωτερικούς χώρους πριν από το Πάσχα.