Με τα κρούσματα του κορονοϊού να έχουν «εκτοξευθεί» καθώς σήμερα, 17 Μαρτίου Ο ΟΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.465 νέα κρούσματα κορονοϊού. Οι διασωληνομένοι πλέον ανέρχονται στους 630 οι διασωληνωμένοι, ενώ οι νέοι θάνατοι οι οποίοι καταγράφηκαν είναι 56.

Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω του κορονοϊού ενώ ενημέρωσε πως οι ιδιωτικές κλινικές μπαίνουν στη «μάχη».

Επίσης ο κ. Κικίλιας σημείωσε πώς όλη η Ελλάδα πλέον είναι μια υγειονομική περιφέρεια.

«Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της Covid από την έναρξη της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Κικίλιας ενημερώνοντας πως από τα 3.465 κρούσματα τα οποία καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο τα 1.702 βρίσκονται στην Αττική και τα 394 στη Θεσσαλονίκη.

«Δίνουν μάχη πέρα και πάνω τις δυνάμεις τους» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ όλης της χώρας όμως σημείωσε πως: «Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την συνεχιζόμενη και μεγάλη κρίση. Είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος είναι κοντά. Γιατί η πορεία των εμβολιασμών που συνεχίζει στην χώρα μας απρόσκοπτα είναι το κλειδί της εξέλιξης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κικίλιας μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.340.000 εμβολιασμούς ενώ τον Απρίλιο θα ξεπεράσουμε το 1.500.000 εμβολιασμούς.

«Η διασπορά της νόσου ακολούθησε το χειρότερο σενάριο» τόνισε στην συνέχεια και σημείωσε πως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Αττική περνάει στην επόμενη φάση.

«Όλη η Ελλάδα είναι μια υγειονομική περιφέρεια. Το σύστημα υγείας είναι ένα. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνεται διακομιδές σε όμορους νομούς με μέριμνα του ΕΚΑΒ» ανέφερε και εξήγησε πως ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες.

Νέα έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το ΕΣΥ, διαφορετικά επίταξη εντός 48 ωρών

«Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της εξέλιξης της covid- 19 εδώ. Οι αριθμοί είναι αρκετοί για να πιστοποιήσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ» είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ότι: «θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση». Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την αισιοδοξία του για το τέλος της κρίσης, γιατί – όπως είπε- η πορεία των εμβολιασμών είναι το κλειδί για αυτή την εξέλιξη.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας παρέθεσε στοιχεία για την αύξηση της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ και κλινών covid σε όλη την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 1.000 ασθενείς παραπάνω σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί άλλες 550 κλίνες στο ΕΣΥ, στην Αττική, ενώ το νοσοκομείο Ερυθρός γίνεται αποκλειστικά για covid ασθενείς.

Αναλυτικότερα:

Πρώτον, 450 Non Covid και αναλυτικά:

  • Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Δεύτερον, 100 κλίνες Covid και αναλυτικά

  • Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Βιοιατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Προτίθενται δε, άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Παραχωρούνται στο ΕΣΥ και φτάνουμε έτσι από τις 130 στην Αττική φτάνουμε στις 140.

Επιπλέον, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναιμκότητας 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, που διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων περιστατικών και μπαίνει στης εφημερίες του ΕΣΥ.

«Εκτός από τις δομές, απαιτείται και η συνδρομή του προσωπικού. Έχουμε απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας ως πράξη αλληλεγγύης. Διαφορετικά θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη των γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων» κατέληξε ο Βασίλης Κικίλιας.