Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των διασωληνωμένων και η σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού σε τετραψήφιους αριθμούς, με την πορεία της πανδημίας να μην παρουσιάζει θετικές αλλαγές, παρά τα αυστηρά μέτρα.

Στην τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 1.222 νέα κρούσματα, 26 επιπλέον θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 300.

Έτσι, τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα ανέβηκαν στις 171.466, ενώ η χώρα μας μετρά 6.103.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η κακοκαιρία, με τους ειδικούς να καλούν τον κόσμο να αποφεύγουν τις συναθροίσεις στα σπίτια και να τηρούν τα μέτρα.

Υπό εξέταση η χρήση διπλής μάσκας

Αλλαγές στις μάσκες στους κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό προανήγγειλε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτα απ’ όλα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… Εκεί ενδεχομένως να (…) κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), ενδεχομένως αύριο Κυριακή, και Δευτέρα ή Τρίτη, να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές» σημείωσε.

Έκανε λόγο για αλλαγές στη μάσκα όπου έχουμε κλειστούς χώρους που συγχρωτίζονται άτομα. «Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της» διευκρίνισε.

«Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα» επισήμανε ο καθηγητής.