Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό στη χρήση της μάσκας και ξεκαθάρισε πως οι οδηγίες δεν έχουν αλλάξει στην Ελλάδα.

«Πειραματική μελέτη έδειξε ότι για να έχουν ικανή προστασία δύο άνθρωποι που έρχονται σε στενή επαφή πρέπει να φοράνε και οι δύο μάσκα. Η χρήση διπλής μάσκας έχει αποτελεσματικότητα 96%, δηλαδή ιατρική και υφασμάτινη από πάνω. Οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει στη χώρα μας.

Η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να έχει 3 στρώσεις υφάσματος, δεν πρέπει να έχουν κενό στο πλάι και δεν προστατεύουν ικανά οι μονές στρώσεις υφάσματος», ανέφερε η κα. Παπευαγγέλου.

«Πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας το εμβόλιο της AstraZeneca»

Όσο για το εμβόλιο της AstaZeneca είπε: «Το εμβόλιο αυτό έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας. Έχει ικανότητα να παρέχει ανοσία και αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικία των 60-64 ετών. Για τα άτομα άνω των 65 ετών δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα. Σχετικά μικρός ο αριθμός όσων συμμετείχαν στις έρευνες».

Μεταξύ άλλων η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε για την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα: «Το μοντέλο ακορντεόν μας κουράζει, μας εκνευρίζει και μας δημιουργεί ανασφάλεια αλλά πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, διότι μόνο έτσι το τέλος της περιπέτειας θα είναι ορατό. Δεν μπορεί να κουραστούμε πριν κουραστεί ο ιός» επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, η κα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Επικράτεια με τον μέσο όρο να αυξάνεται από 8,5% σε 11% ανά 100.000 πληθυσμού. Στα 2,8% αυξήθηκε ο μέσος όρος θετικότητας, ενώ 27% αύξηση καταγράφηκε στα νέα κρούσματα της νόσου. Επίσης, καταγράφηκε αυξημένη νοσηρότητα στην ηλικιακή ομάδα 20-60 ετών, δηλαδή σε όσους έχουν αυξημένη κινητικότητα, ενώ ξεπέρασαν τα 1900 άτομα όσα νοσηλεύονται στην επικράτεια. Το 51% των κλινών covid ΜΕΘ έχει καλυφθεί, ενώ διαπιστώθηκε μεγαλύτερος αριθμός εισιτηρίων σε σχέση με τα εξιτήρια στα νοσοκομεία. Συγχρόνως, παρατηρήθηκε ήπια αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική και εξαιρετικά αυξημένο φορτίο στη Χαλκίδα.