Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Όμως, την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλεί στους απεργούς η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ζητήσουν να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.

Ρεπορτάζ: Βάσω Ασμανίδου

Όπως λένε μάλιστα οι κ.κ. Γκίκας Χαρδούβελης και Κυριάκος Μητσοτάκης, αίτημά τους είναι να αναγνωριστεί ότι η απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ από τις 13 Μαΐου και αφορά στην αποχή διαρκείας των μελών της από κάθε ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών είναι παράνομη και καταχρηστική. Η δικάσιμος έχει οριστεί για σήμερα και όλοι αναμένουν την απόφαση.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με μέλη των καθαριστριών και εκπροσώπους των δημοτικών αστυνομικών και μεταφέρει τον παλμό τους, λίγες μόλις ώρες πριν από τη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Καθαρίστριες: Φρένο στις απολύσεις
Οι καθαρίστριες, όπως λένε στο newsbeast.gr, βρίσκονται στο δρόμο κάτι λιγότερο από 70 μέρες. «Να βάλουμε φρένο σε διαθεσιμότητα και απολύσεις και αξιολογήσεις. Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη δουλειά τους, πρέπει να γυρίσουν πίσω για να έχουν χρήματα να ζήσουν. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η ανθρωποφαγία», λένε απευθυνόμενες στους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αφορμή το αίτημά τους να κηρύξουν την απεργία της ΑΔΕΔΥ παράνομη και καταχρηστική. «Πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι έχουμε το δικαίωμα να αγωνιστούμε. Μας επιβάλλουν μέτρα και πρέπει να αγωνιστούμε. Δεν μπορούν να εφαρμόζουν πρακτικές άλλων ετών για να μας εμποδίσουν», καταλήγουν.

Δημοτικοί αστυνομικοί: Μας οδηγούν στην εξαθλίωση
Στους δρόμους βρίσκονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί, παρά το γεγονός ότι μέσα στην εβδομάδα, κάποιοι προσλήφθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ.. Και στις επάλξεις, όπως λένε, θα συνεχίσουν να είναι μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους. «Θα συμμετέχουμε σε όποιες κινητοποιήσεις γίνονται. Λέμε όχι στις απολύσεις και ζητούμε να σταματήσουν. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να οδηγεί τις οικογένειές μας στην εξαθλίωση», αναφέρει ο αντιπρόεδρός τους, Θάνος Τάτσης, ζητώντας να σταματήσουν τα άδικα και σκληρά μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο μεταξύ πάντως, η ΑΔΕΔΥ, καταδικάζει τις απαιτήσεις των δύο υπουργών να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Και με ανακοίνωσή της, επισημαίνει: «Μπροστά στη γενικευμένη αντίδραση των εργαζομένων, έντρομη η πολιτική ηγεσία και προσωπικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άρχισαν να αναζητούν μεθοδεύσεις έτσι ώστε να κηρύξουν την απεργία-αποχή από την “αξιολόγηση” παράνομη και καταχρηστική», αναφέρεται και επισημαίνουν: «Η κυβέρνηση-και απέναντι στους δημόσιους υπαλλήλους-εφαρμόζει την τακτική με την οποία αντιμετωπίζει κάθε εργασιακή διεκδίκηση και απεργιακό αγώνα».