Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 444  κρούσματα κορονοϊού σήμερα Δευτέρα 11/1, ενώ οι νέοι θάνατοι στη χώρα μας φτάνουν τους 39. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι διασωληνωμένοι είναι 350.

«Crash test» με το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων – Γρίφος το άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου

Εντείνεται η ανησυχία κυβέρνησης – ειδικών για ενδεχόμενη επιδημιολογική έκρηξη τις προσεχείς ημέρες, όταν αποσαφηνιστεί ο βαθμός μετάδοσης και ο επιπολασμός του ιού μετά τον συνωστισμό και τις συναθροίσεις των γιορτών, δεδομένου ότι η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική και ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί.

Άλλωστε, η εξέλιξη της πανδημίας θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τη στιγμή μάλιστα που το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 36 νέοι θάνατοι (5.263 από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα). Επιπλέον, 353 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με το ΕΣΥ να δέχεται πίεση παρά το γεγονός ότι διανύουμε την 67η ημέρα από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο lockdown.

«Crash test» το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Το σημερινό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης αποτελεί crash test για τη κυβέρνηση, η οποία με τη συνδρομή της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προχωρά με συντηρητικά βήματα, για να αποφύγει  – κατά το δυνατόν – το μοντέλο ακορντεόν, το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην ψυχολογία των πολιτών, όσο και στην πραγματική οικονομία.

Το ζητούμενο είναι πότε οι λοιμωξιολόγοι θα δώσουν το «πράσινο φως» για μέτρα που μπορεί να οδηγούσαν σε γρηγορότερη άρση των περιορισμών, σε άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων και στο λιανεμπόριο, που σηκώνει το πιο βαρύ φορτίο της κρίσης.

Γρίφος το άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου

Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφευχθεί το τρίτο κύμα και η περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ, γι’ αυτό και οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται πλέον ανά εβδομάδα, προκειμένου να εξετάζονται τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα και να υπάρχει μία πρώτη εικόνα των επιπτώσεων από τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και υλοποιούνται.

Συνεπώς, η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνεται με το σταγονόμετρο, από τη στιγμή, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν  οι ειδικοί, όσες περισσότερες δραστηριότητες μένουν ανοιχτές τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα και τόσο πιο πολύ κινδυνεύει η χώρα με νέα έξαρση κρουσμάτων.

Προτεραιότητα στη Γ’ Λυκείου

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ειδική μέριμνα για την Γ’ Λυκείου» επισημαίνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενώ ερωτηθείσα για το πότε προβλέπεται το άνοιγμα των λυκείων, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι στην Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και στην Α’ και Β’, άρα δεν μπορούν να διδάσκουν ταυτόχρονα και δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προτού αποφασιστεί το άνοιγμα.

Χειμερινές εκπτώσεις μόνο ηλεκτρονικά

Ξεκινούν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις με κλειστό το λιανεμπόριο ακόμα και μέσω click away και ανοιχτά μόνο τα e-shop, καθώς το lockdown λόγω κορονοϊού έχει πάρει παράταση τουλάχιστον έως τις 18 Ιανουαρίου. Για το κρίσιμο αυτό θέμα, σημειώνεται ότι μεγάλη μερίδα των λοιμωξιολόγων, προτάσσει το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη την λειτουργία του λιανεμπορίου, έστω και με την μέθοδο του click away, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με βροχές και καταιγίδες – «Βουτιά» της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς

Στρατιωτική θητεία: «Κλείδωσε» η αύξηση από 9 σε 12 μήνες – Θα ισχύσει από τον Μάιο

Οι τρεις πιο σημαντικές μεταλλάξεις του κορονοϊού: Τι σημαίνουν, πώς επηρεάζουν τα εμβόλια

Έτερος Εγώ: Βρίσκεται ένα βήμα πριν τη μεγάλη συμφωνία με το Netflix;