Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.

Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.

Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Αθήνα, Ελλάδα: Το νέο έτος έρχεται με προσδοκίες για κάτι πολύ καλύτερο

Το 2020, ένα έτος που έφερε πολλές «φουρτούνες» στην ανθρωπότητα, αποτελεί πλέον παρελθόν. Το 2021 έχει ήδη κάνει τα πρώτα του… βήματα. Και στην Ελλάδα όλος ο κόσμος περιμένει πως τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρσι, με την πάντα επιβλητική Ακρόπολη να στέλνει το μήνυμα στην αλλαγή του χρόνου.

Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία: Μια χρονιά με νέα ανέτειλε με νέα δεδομένα

Μια ώρα πριν στο Λονδίνο και σε ολόκληρη την Αγγλία γίνει η αλλαγή του χρόνου, ήδη στα βρετανικά εδάφη είχε γίνει μια άλλη, πολύ σημαντική αλλαγή. Αυτή αφορά το «κόψιμο» του δεσμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια 48χρονη ταραχώδη σχέση. Κάποιοι πανηγυρίζουν, κάποιοι άλλοι προβληματίζονται. Η ιστορία θα δείξει ποιοι θα δικαιωθούν.

Σίδνεϊ, Αυστραλία: Πάντα μαγευτική η όπερα και παρά τις απαγορεύσεις 

Με αρκετά διαφορετικό τρόπο γιορτάστηκε η πρωτοχρονιά και στην Αυστραλία, καθώς η πανδημία ανάγκασε τις Αρχές να επιβάλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τους πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς. Ωστόσο, ο ουρανός του Σίδνεϊ γέμισε χρώματα από τα πυροτεχνήματα, με την εμβληματική όπερα να είναι πάντα μαγευτική και ας είχε… μοναξιές.

Πεκίνο, Κίνα: Σαν φοίνικας που αναγεννάται από τις στάχτες του

Ένας γιγαντιαίος φοίνικας εμφανίζεται στον ουρανό του Πεκίνου, την ώρα που το 2020 ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει την Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού. Ελπίδα όλου του πλανήτη είναι όλα όσα βίωσε το προηγούμενο έτος να αποτελέσουν μακρινή ανάμνηση και η ανθρωπότητα να αναγεννηθεί από… τις στάχτες που άφησε πίσω της πανδημία.

Αθήνα, Ελλάδα: Η ελπίδα έρχεται μέσα από μια… σύριγγα

Οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού ξεκίνησαν και στην Ελλάδα, με την πεποίθηση πως το 2021 θα είναι -και για τη χώρα μας- μια χρονιά πολύ πιο ομαλή σε σχέση με αυτήν που έφυγε. Όσο οξύμωρο κι αν μοιάζει αυτό, η ελπίδα για καλύτερες μέρες φαίνεται να έρχεται μέσα από μια… σύριγγα.

Κολονία, Γερμανία: Κλείσιμο των ματιών για να «σβήσει» ο εφιάλτης

Μια τρόφιμος γηροκομείου ήταν από τις πρώτες γυναίκες στη Γερμανία που έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των BioNTech και Pfizer. Αν και η ηλικιωμένη γυναίκα δείχνει να προβληματίζεται για τον πόνο που μπορεί να της προκαλέσει το τσίμπημα, εντούτοις το πρόσωπό της βγάζει και ένα αίσθημα ανακούφισης που ένας εφιάλτης οδεύει στο να «σβήσει».

Μιλάνο, Ιταλία: Η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας είδε μια άσπρη μέρα

«Ντυμένο» στα λευκά ξύπνησε το Μιλάνο στις 29 Δεκεμβρίου. Η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας -όπως και όλη σχεδόν η περιφέρεια του ιταλικού Βορρά- ήταν από τις περιοχές του πλανήτη που έπληξε περισσότερο η πανδημία. Η… άσπρη αυτή ημέρα ίσως και να αποτελεί σημάδι πως το 2021 η κατάσταση δεν θα είναι τόσο «γκρίζα».

Μπίχατς, Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Μια φωτιά που δεν πρέπει να σβήσει

Άθλιες είναι οι συνθήκες για τους περίπου 1.300 φιλοξενούμενους σε μια δομή για πρόσφυγες και μετανάστες στη βορειοδυτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Τα βασικά για επιβίωση είναι ζητούμενο, με τον χειμωνιάτικο καιρό να μην ευνοεί για κάτι τέτοιο. Οι φωτιές που ανάβουν όσοι κατοικούν στον καταυλισμό του Μπίχατς αποτελούν βάλσαμο, αλλά και μεγάλη ανάγκη.

Πέτρινια, Κροατία: Το 2020 αποχαιρέτισε με μια ακόμη μεγάλη δοκιμασία

Ισχυρή σεισμική δόνηση «χτύπησε» την Κροατία λίγες ώρες πριν ο προηγούμενος χρόνος αποτελέσει παρελθόν. Εκτός από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η δόνηση υπήρξαν και θύματα, κάτι που έκανε ακόμη πιο δύσκολη την όλη κατάσταση. Η Ευρώπη έδειξε την αλληλεγγύη της και έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να κλείσουν οι «πληγές».

Άντεν, Υεμένη: Ο τρόμος «ζωγραφισμένος» στα πρόσωπα τους

Αιματηρή επίθεση πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Άντεν, στην Υεμένη, λίγο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου το οποίο μετέφερε από τη Σαουδική Αραβία την κυβέρνηση της χώρας, που σχηματίσθηκε πρόσφατα. Δεκάδες ήταν τα θύματα, όπως και οι τραυματίες, ενώ χαρακτηριστικός είναι ο τρόμος στα πρόσωπα του κόσμου που βίωσε το όλο σκηνικό.

Νάσβιλ, ΗΠΑ: Εμπόλεμο σκηνικό από τις… ορέξεις ενός μόνο ανθρώπου

Έκρηξη σημειώθηκε το πρωί των Χριστουγέννων στο κέντρο του Νάσβιλ. Πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, ώστε να περιορίσουν τις καταστροφές, οι οποίες -όπως δείχνουν οι εικόνες- ήταν πολύ σημαντικές. Οι Αρχές αναζητούν τα κίνητρα πίσω από τη βομβιστική ενέργεια που συγκλόνισε τις ΗΠΑ, με τα στοιχεία να οδηγούν σε έναν 63χρονο ύποπτο σε αποστολή αυτοκτονίας.