Σε δύο παράλληλους άξονες κινείται η κυβερνητική πολιτική με κεντρική στόχευση την απαλλαγή της χώρας από την πανδημία και το οριστικό τέλος στον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό.

Για το λόγο αυτό εφαρμόζει μέτρα για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος του φονικού ιού και υλοποιεί την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, μία πολύπλοκη άσκηση που απαιτεί το συντονισμό του συνόλου της πολιτείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνεργασία των πολιτών. Καθένας θα μπορεί να ελέγξει, εάν ανήκει σε κάποια από τις ομάδες προτεραιοποίησης, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr, είτε αποστέλλοντας SMS στον αριθμό 13034.

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «Ελευθερία»

Για να «χτιστεί» η πολυπόθητη ανοσία του γενικού πληθυσμού στον κορονοϊό μέσω του εμβολιασμού απαιτείται χρόνος. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από τους πολίτες, αλλά αντίθετα πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον ιό.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας σήμερα θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ ξεκινούν οι χορηγήσεις δόσεων εμβολίων και στα 4 νοσοκομεία της περιφέρειας, δηλαδή το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας. Την επόμενη εβδομάδα, στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών, ενώ εκτιμάται ότι έως τις 20 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των φιλοξενούμενων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης.

Η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer

83.850 δόσεις των εμβολίων της Pfizer, παραλαμβάνονται σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και θα κατανεμηθούν στα 5 κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων.

Σημειώνεται, ότι ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις. «Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί, εάν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ποια η συμφωνία με Moderna και  AstraZeneca

Σε αυτές τις δόσεις θα προστεθούν και εκείνες με το εμβόλιο της Moderna, που αναμένεται να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένονται επίσης 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο τέλος Ιανουαρίου και εφόσον πάρει την απαραίτητη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Επιπλέον, 800.000 δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης αναμένονται τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό θα αυξηθεί, εφόσον προχωρήσουν οι εγκρίσεις και οι παραδόσεις από τις άλλες τρεις εταιρείες, Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.

Τι περιλαμβάνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λαμβάνουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι θα κάνουν το εμβόλιο. Σε έντυπη μορφή, το σχετικό έγγραφο θα αναγράφεται το όνομα του εμβολιασμένου, ο ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνία της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Ειδικότερα, όσοι θα κάνουν και τη δεύτερη δόση, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Από τον Ιανουάριο του 2021, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ως εξής:

Μέσω σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.