Με κάθε τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει τους πολίτες να τηρήσουν πιστά τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού σήμερα παραμονή των Χριστουγέννων και τις προσεχείς εορταστικές ημέρες και να συμμορφωθούν με τους κανόνες, καθώς η ισορροπία είναι εύθραυστη επιδημιολογικά λόγω της υπερμεταδοτικότητας του ιού.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

«Να αποφύγουμε ειδικά τις συναθροίσεις στα σπίτια, να γιορτάσουμε φέτος με πολύ στενές οικογενειακές συνάξεις» ζήτησε από τους πολίτες ο πρωθυπουργός. «Κάθε φορά που ένας συμπολίτης μας δεν προσέχει, θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την οικογένειά του, τον περίγυρό του και ενδεχομένως και πολλούς άλλους συμπολίτες του» τόνισε από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας.

Υπό τη διαρκή απειλή μίας αναζωπύρωσης της πανδημίας και ενός τρίτου κύματος του κορονοϊού που θα δοκιμάσει πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και των διαθέσεων μεγάλης μερίδας των πολιτών για χαλάρωση και απειθαρχία, γεγονός που αποδεικνύεται από την ιδιαιτέρως αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους, το κυβερνητικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει φαινόμενα καταστρατήγησης των μέτρων.

«Γιορτές με πολυκοσμία τα Χριστούγεννα θα φέρουν σε 15 μέρες νέο κύμα πανδημίας, θα γεμίσουν πάλι τις εντατικές. Θα φέρουν παράταση των περιοριστικών μέτρων που μας κρατούν αιχμάλωτους. Και με γεμάτες εντατικές, με νέα έξαρση, εμβολιασμός σωστός δεν μπορεί να γίνει!», υπογράμμισε  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Καμία ανοχή για τους παραβάτες

Για το λόγο αυτό σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας, ειδικά μετά τις 10 το βράδυ οπότε ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας και θα ισχύει χωρίς καμία παρέκκλιση. Επί ποδός θα βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί για την εφαρμογή των μέτρων, ενώ αν υπάρξουν καταγγελίες για συγκεντρώσεις και ρεβεγιόν με μεγάλο αριθμό καλεσμένων, η αστυνομία μπορεί να πραγματοποιεί εφόδους σε σπίτια παρουσία εισαγγελέα. Περιπολικά, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων θα βρίσκονται στους δρόμους και θα πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους, ενώ κλιμάκια της Τροχαίας θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να διακόπτουν εντελώς την κυκλοφορία και να ζητούν τα νόμιμα δικαιολογητικά μετακίνησης από τους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

Βαριές «καμπάνες»

Τουλάχιστον με 600 ευρώ πρόστιμο θα φύγει από το ρεβεγιόν όποιος συμμετέχει σε συνάθροιση την οποία θα αντιληφθούν οι Αρχές, ενώ ο ιδιοκτήτης του σπιτιού εκτός από τα 600, θα κληθεί να πληρώσει και το πρόστιμο των 3.000 ευρώ. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στις καταγγελίες που θα μπορούν να κάνουν στην Άμεση Δράση οι πολίτες, καθώς θα ελέγχεται με επιτόπιο έλεγχο η εγκυρότητα κάθε κλήσης.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι και σαρωτικά μπλόκα

Εξονυχιστικοί θα είναι οι έλεγχοι στους σταθμούς των ΚΤΕΛ, στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων της χώρας, σε κεντρικές οδικές αρτηρίες των πόλεων, σε εμπορικούς δρόμους και σε πλατείες ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί συνωστισμός. Ιεροί ναοί, πλατείες και σταθμοί μετρό θα βρίσκονται σε κλοιό, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί – όπου κριθεί απαραίτητο – ακόμη και drone για να ελεγχθεί η κίνηση και στις γειτονιές.