Αντισυνταγματικές και παράνομες και με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνονται οι περικοπές των αποδοχών όλων των ενστόλων που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 λόγω μνημονίου.

Σήμερα δημοσιεύθηκαν οι επίμαχες αποφάσεις που δικαιώνουν τους ενστόλους όπου αναφέρεται ότι «Οι περικοπές που επιβλήθηκαν με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν «το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι από τις συνταγματικές απαγορεύσεις και τους ειδικούς περιορισμούς των ατομικών δικαιωμάτων τους που δέονται οι ένστολοι, αλλά και από τις ιδιαιτέρες συνθήκες εργασίας, απορρέει εμμέσως μια ευνοϊκή μεταχείριση προς αυτούς.

Οι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος», αναφέρει η Ολομέλεια.

Ποσό που ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ πρέπει να επιστραφεί από ταμεία του δημοσίου στους ενστόλους, εν ενεργεία και αποστράτους όλων των σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών ) μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας