Σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρους, παρουσία εκπροσώπων των ένστολων, για να βρεθεί ο τρόπος που θα αποζημιωθούν, μετά τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στην αποκατάσταση των περικοπών που υπέστησαν από τον Αύγουστο του 2012.

Στη σύσκεψη θα γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και θα περιορίζει όσο το δυνατόν την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο προβλήματα. Το ένα είναι προσωρινού χαρακτήρα και αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών περικοπών που έγιναν από τον Αύγουστο του 2012 έως τώρα. Το δεύτερο έχει να κάνει με το μόνιμο δημοσιονομικό κενό που προκαλείται εξαιτίας της επιστροφής των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ επιτρέπει τον περιορισμό του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών, ενώ είναι ανοιχτή η πρόβλεψη μικρότερων περικοπών από αυτές που χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές.

Εξετάζεται η καταβολή των χρημάτων να γίνει σταδιακά από φέτος, ενώ πρόβλημα είναι οι αθρόες προαγωγές που έγιναν το 2013. Η αναπροσαρμογή των αποδοχών θα πρέπει να γίνει με βάση του νέους βαθμούς των ένστολων και αυτό πολλαπλασιάζει το ετήσιο κόστος για το μισθολόγιο τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζεται το μισθολόγιο των ένστολων έτσι ώστε να ψαλιδιστούν οι μειώσεις που είχαν γίνει.

Πάντως ειδικά για τους ενστόλους δεν εφαρμόστηκαν, κατόπιν διαπραγμάτευσης, ψηφισμένες περικοπές στο μισθολόγιό τους, ενώ έλαβαν και εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση με την καταβολή κοινωνικού μερίσματος. Δεν αποκλείεται στο τελικό ποσό των αναδρομικών να αφαιρεθεί το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ από όσους το πήραν.

Η πρώτη παράμετρος, αφορά το εάν υπάρχει η νομική δυνατότητα συσταλτικής ερμηνείας των συγκεκριμένων αποφάσεων του ΣτΕ (η πρώτη αίσθηση συνηγορεί υπέρ αυτού), ήτοι ο περιορισμός του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών ή η δυνατότητα για θεσμοθέτηση μικρότερων περικοπών από αυτές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ήδη πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, συσκέψεις των νομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να αξιολογηθεί το σκεπτικό των αποφάσεων.

Η δεύτερη παράμετρος, αφορά το γεγονός ότι περίπου 75.000 ένστολοι έλαβαν κοινωνικό μέρισμα με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών τους (δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ). Το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν θα πρέπει, με την αποκατάσταση των αποδοχών στο πρότερο ή σε υψηλότερο επίπεδο από το τρέχον, να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά του μερίσματος.

Τέλος, η τρίτη παράμετρος αφορά το εάν, με δεδομένο ότι ως «αντιστάθμισμα» στις περικοπές των αποδοχών είχαν «ξεπαγώσει» οι μισθολογικές προαγωγές, η αναπροσαρμογή των αποδοχών μετά την απόφαση του ΣτΕ θα γίνει με βάση τους νέους βαθμούς.