Το ενδεχόμενο συνεργασίας σε περιβαλλοντικές δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον βραβευθέντα από τον ΟΗΕ «Πρωταθλητή της Γης», Λευτέρη Αραπάκη, σε ό,τι αφορά τις εκστρατείες καθαρισμού των επιβαρυμένων θαλάσσιων περιοχών της χώρας συζήτησε ο ίδιος με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.

Στη μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη, η κ. Αραμπατζή συνεχάρη τον κ. Αραπάκη για τη διάκρισή του ως ένας από τους επτά νέους πρωταθλητές της Γης, γιατί όπως επισήμανε «με την πολυδιάστατη πρωτοβουλία του αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο του υπουργείου στο στόχο της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων και της αειφορίας της θάλασσας που είναι “ψηλά” στην ατζέντα του υπουργείου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την πλευρά του, ο 26χρονος «μοιράστηκε με την υφυπουργό την εμπειρία της παγκόσμιας αυτής διάκρισης ενώ παρουσίασε τις δράσεις της επαγγελματικής του Σχολής ΕΝΑΛΕΙΑ, ως προς τη συλλογή των πλαστικών, τη συνεργασία του με τους επαγγελματίες αλιείς, που όλο και δυναμώνει, τη συνεργασία της ΕΝΑΛΕΙΑ με την Healthy Seas αλλά και την εταιρία PET για την παραγωγή χρηστικών προϊόντων από τα ανακυκλωμένα πλαστικά».

Η εταιρία του, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, συλλέγει περίπου 12 τόνους πλαστικό το μήνα, εν μέσω πανδημίας, ποσότητα που ευελπιστεί να αγγίξει τους 20 τόνους μηνιαίως μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Παράλληλα μετέφερε την ικανοποίησή του ότι οι αλιείς του Αργοσαρωνικού δεν έχουν πια τις εκατοντάδες των πλαστικών στα δίχτυα τους και δεν καταστρέφουν τα αλιευτικά τους εργαλεία από τα πλαστικά, που προκαλούσαν τεράστιες ζημιές μέχρι πρότινος.

«Χαίρομαι γιατί αυτή η δράση σου, που αποκτά παγκόσμια ακτινοβολία πλέον, συνδυάζει τη μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία, την “εκπαίδευση των ψαράδων να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση, τον ουσιαστικό καθαρισμό του θαλάσσιου πλούτου μας, την οικονομική ανταμοιβή των ψαράδων, τις δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης των ανακυκλωμένων πλαστικών» είπε σχετικά η αρμόδια υφυπουργός.

O 26χρονος Έλληνας, ο μοναδικός Ευρωπαίος που βραβεύεται, τιμήθηκε από τον ΟΗΕ για τη νεοφυή επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν.

Το εν λόγω βραβείο σημειώνεται πως δίδεται από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο του προγράμματός του για το Περιβάλλον (UNEP).