Στις καταγγελίες για μη χρήση στολών υψηλής προστασίας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής απάντησε η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, Μακεδονίας και Θράκης. Μάλιστα, φαίνεται να έχει ανοίξει… μέτωπο μεταξύ των δύο πλευρών, την ώρα που δίνεται «μάχη» στο σύστημα υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Η χρήση ολόσωμων στολών προστασίας (τύπου Tyvek) δεν αναφέρεται ως απαραίτητη σε καμία περίπτωση διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 από κανέναν διεθνή (CDC), ευρωπαϊκό (ECDC) ή ελληνικό (ΕΟΔΥ) Οργανισμό Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων», σημειώνει με γραπτή ανακοίνωσή του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκιδικής και της ΠΟΕΔΗΝ.

Το Σωματείο αλλά και η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλουν ότι με προφορική εντολή του διοικητή της 4ης ΥΠΕ γίνεται χρήση των στολών αυτών μόνο σε ΜΕΘ- Covid και σε περίπτωση χειρουργείου ασθενή με κορονοϊό και όχι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των γιατρών που διαχειρίζονται τα έκτακτα περιστατικά.

«Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί στις κλινικές κορωνοϊού αλλά και στα ΤΕΠ κορωνοϊού γίνονται νοσηλευτικές και ιατρικές πράξεις που επιβάλλουν το προσωπικό να φορά στολές υψηλής προστασίας. Εξάλλου στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής και αλλού γίνονται διασωληνώσεις και εκτός ΜΕΘ. Ποιος εγγυάται την ασφάλεια των εργαζομένων στις κλινικές και τα ΤΕΠ κορωνοϊού με απλή χειρουργική στολή;», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

«Εξειδικευμένη Ομάδα Ελέγχου Λοιμώξεων εισηγήθηκε, και η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ με υψηλό αίσθημα ευθύνης συμφώνησε, τη χρήση της μόνο από το προσωπικό που εργάζεται στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων λόγω των συνεχών παρεμβάσεων που παράγουν αερόλυμα στις ΜΕΘ και συνεπακόλουθα του υψηλού ιικού φορτίου που δημιουργείται στους συγκεκριμένους χώρους, όπως και στο χώρο του Χειρουργείου, αποκλειστικά εντός της χειρουργικής αίθουσας», σημειώνει ο κ. Τσαλικάκης.

Παράλληλα, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις σαφείς γραπτές οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι επαγγελματίες υγείας που διαχειρίζονται ασθενείς με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 και διενεργούν χειρισμούς με κίνδυνο πρόκλησης αερολύματος θα πρέπει να εφαρμόζουν:

  • Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/FFP3/Ν95/ΚΝ95)
  • Οφθαλμική προστασία/προστασία προσώπου (ασπίδα προσώπου ή προστατευτικά γυαλιά ευρέως πεδίου)
  • Καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια και εάν δεν είναι διαθέσιμη, αδιάβροχη ποδιά για προστασία από ενδεχόμενη διαβροχή της ρόμπας από μεγάλη ποσότητα βιολογικών υγρών
  • Γάντια μιας χρήσης (αποστειρωμένα όταν η διαδικασία το απαιτεί)
  • Υγιεινή των χεριών
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.