Τον Μάιο του 2011, μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ξεχύθηκαν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Κοτζιά και την Ομόνοια, χτυπώντας και μαχαιρώνοντας όποιον μετανάστη τύχαινε να βρεθεί στον δρόμο τους.

Ένας νεκρός, περισσότεροι από 120 τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 βαριά, ήταν ο θλιβερός απολογισμός των μαζικών ρατσιστικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν επί τέσσερις ημέρες.

Η ελληνική «Νύχτα των Κρυστάλλων»  ξεκίνησε τη 10η προς 11η Μαΐου 2011. Κι όμως, στο ανακριτικό πόρισμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που συμπεριλαμβάνει πλήθος ποινικών υποθέσεων με εμπλοκή δεκάδων μελών της οργάνωσης, το μεγάλο αυτό πογκρόμ απουσιάζει.

Το κενό αυτό, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», επισημαίνεται σε αναφορά που κατέθεσαν χθες στον Άρειο Πάγο και τον αρμόδιο εισαγγελέα για τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Τάκης Ζώτος, μέλη της πρωτοβουλίας δικηγόρων «JailGoldenDawn».

Το εκτενές κείμενο συμπληρώνουν φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, μαρτυρίες θυμάτων και δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν το μέγεθος της επίθεσης.

«Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο και πολιτικά καθοδηγούμενο πογκρόμ που συνελήφθη ως σχέδιο και οργανώθηκε από τη Χρυσή Αυγή και την ηγεσία της, η οποία είχε μάλιστα και φυσική παρουσία», δηλώνει στην εφημερίδα ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Το νόημα της αναφοράς που καταθέσαμε είναι να μη μείνει κανένα μαχαίρωμα, καμία επίθεση της Χρυσής Αυγής ατιμώρητα. Το πογκρόμ είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και 20 βαριά τραυματίες. Πρέπει να συμπεριληφθεί στη δικογραφία κατά της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης», καταλήγει ο δικηγόρος Τάκης Ζώτος.