Φως σε τρία ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και την πολιτική επικαιρότητα ρίχνει η έρευνα «Τάσεις» της MRB και ειδικότερα τα ερωτήματα που τέθηκαν για λογαριασμό της «Real News». Η «Κίνηση των 58» και η πιθανότητα μετεξέλιξής της σε κόμμα, το ενδεχόμενο νέου μνημονίου και η στάση έναντι του ευρώ αλλά και η «τεκμηρίωση» των κατηγοριών για τη Χρυσή Αυγή ήταν οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους αναζητήθηκαν απαντήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, το 68,4% των ψηφοφόρων πιστεύει πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για τις κατηγορίες, ενώ το 25,5% πιστεύει το αντίθετο.

Ίσως το βασικότερο εύρημα είναι το συντριπτικό ποσοστό- 72,2%- των Ελλήνων που δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν νέο μνημόνιο σκληρών μέτρων για τα επόμενα 4-5 χρόνια, ακόμα κι αν αυτό διαβεβαίωνε για γενναία «κουρεμένο» και βιώσιμο χρέος και σίγουρη έξοδο της χώρας από την κρίση. Σε ποσοστό 58,1% οι ερωτηθέντες επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ενώ 20,8% θέλει έξοδο από το ευρώ αλλά παραμονή στην ΕΕ. Μόνο 12,8% θέλει έξοδο και από το ευρώ και από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέου κόμματος, το 47,6% δεν βλέπει λύση σε μία τέτοια κίνηση ενώ 35,9% κρίνει μια τέτοια εξέλιξη θετικά και 16,4% δεν μπορεί να απαντήσει. Ζητώντας από τους πολίτες να εκδηλώσουν την επιθυμία τους για ένα πιθανό κόμμα που θα προέλθει από την «Κίνηση των 58», ποσοστό 24,9% δηλώνει πως θα ήθελε ένα νέο κόμμα. Το 21,7% δεν γνωρίζει και το 53,4% τοποθετείται αρνητικά.