Τη διεύρυνση, με επιπλέον προϊόντα όπως γιαούρτι και μέλι, του ευρωπαϊκού προγράμματος που αφορά τη δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα ελληνικά σχολεία, αλλά και την αύξηση του προϋπολογισμού του από τον επόμενο χρόνο (σήμερα είναι 3,5 εκατ. ευρώ), προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Με αφορμή την παρουσία του στο 1ο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Σίνδου, όπου σήμερα ξεκίνησε η διανομή πορτοκαλιών (3 κιλά σε κάθε παιδί), ο υπουργός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι από τον επόμενο χρόνο δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο κοινοτικό πρόγραμμα να τρέχει σε σχολεία της περιφέρειας και των αστικών κέντρων μαζί, ενώ δήλωσε «ενθουσιασμένος» που του δίνεται η ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με μικρά παιδιά.

Όπως τόνισε, στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη, που όπως σημείωσε χαρακτηριστικά είναι πολύ καλύτερη από την εκ των υστέρων θεραπεία, δηλαδή «να προλάβουμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας των νέων που εξελίσσεται σε μάστιγα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα φέτος αφορά διανομή φρουτοσαλάτας, μήλων, πορτοκαλιών και τετραδίων, που διανέμονται σε 1500 δημοτικά σχολεία και συμμετέχουν 281.000 μαθητές.

Από τα μέσα Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν διανεμηθεί 4.226.000 μερίδες πορτοκαλιών, το 68% της συνολικής ποσότητας, 2.652.000 μερίδες μήλων, το 42% της συνολικής ποσότητας και 2.326.000 μερίδες φρουτοσαλάτας, το 82% της συνολικής ποσότητας.