Την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική είχαν προβλέψει και οι εξετάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στα λύματα από την Ψυτάλλεια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχουν 28.000 – 40.000 ενεργές μολύνσεις εντός λεκανοπεδίου.

Ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε μέσω του Open τη διαδικασία που ακολουθείται στο εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ώστε να εξάγουν τα συμπεράσματα που χρειάζονται για τα ποσοστά του ιικού φορτίου που εντοπίζονται στα λύματα. Έτσι, ενώ το εργαστήριο εξετάζει καθημερινά τα λύματα της προηγούμενης ημέρας, εντούτοις μπορεί να σχηματίσει εικόνα για το πώς θα κινηθεί η διασπορά της Covid-19 μερικές ημέρες πριν από την αποτύπωση που κάνει ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, τα δείγματα της 28ης Οκτωβρίου που εξετάστηκαν χθες, 29 του μήνα, δείχνουν μία μέση τιμή κινείται στα 33.000 κρούσματα στην Αττική. Πάντως, διευκρίνισε ότι «τα νούμερα αυτά δεν είναι απόλυτες τιμές, αλλά είναι από μια μέτρηση προς τα πίσω υπολογισμένα, με στατιστικές μεθόδους, γιατί δεν είναι το ίδιο ιικό φορτίο που αποθέτει ο ασυμπτωματικός και αυτός που νοσεί βαριά. Υπάρχει ένα τεράστιο εύρος εκεί».

«Αυτό που ενδιαφέρει τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι προς τα πού κυμαίνονται τα κρούσματα. Δηλαδή, να δουν από τα λύματα αν υπάρχει κάποια αύξηση» και να τα συνυπολογίσουν με άλλες παραμέτρους.