Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, έκρουσαν για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο ελλείψει χρηματοδότησης.

«Συνολικά, από τα 73 Κέντρα που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα 31 οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από δύο έως δέκα μήνες ενώ συσσωρεύονται και τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Ανδρέας Τσούνης από το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Σωματείου εργαζομένων.

Όπως διευκρίνισε, από τα δέκα Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν στη βόρεια Ελλάδα, στα τέσσερα οι καθυστερήσεις στην μισθοδοσία είναι μεγάλες και στο σύνολό τους τα Κέντρα βρίσκονται σε οριακό σημείο όσον αφορά τα τρέχοντα έξοδά τους.

«Επιπλέον, οι ανάγκες της κοινωνίας για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη αυξάνονται, όπως και τα αιτήματα για παρεμβάσεις σε σχολεία όπου το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού σημειώνει υψηλά ποσοστά» τόνισε ο κ. Τσούνης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από την κυβέρνηση, τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, των ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ, την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των 73 Κέντρων Πρόληψης, προϋπολογισμού 12,5 εκατομμυρίων ευρώ με ισχύ από 1/1/2014 και καταβολή όλων των ποσών που αναγράφονται σε αυτή.

Ζητούν επίσης την άμεση πληρωμή δεδουλευμένων, την καταβολή όλων των οφειλών προηγουμένων ετών από τις ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΚΑΝΑ, για να πληρωθούν ενοίκια των Κέντρων Πρόληψης, λογαριασμοί τηλεφώνου, εισφορές σε ΙΚΑ και θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους προχωρούν αύριο σε πανελλαδική απεργία, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΟΚΑΝΑ, στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, ξεκινώντας από το κτήριο κεντρικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, στις 11 το πρωί.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.