Τουλάχιστον 49 άτομα- ενεργεία στρατιωτικοί και επιστήμονες-  φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση κατασκοπείας που αναστατώνει την Τουρκία.

Ο μίτος άρχισε να ξετυλίγεται τον Αύγουστο όταν η τουρκική αστυνομία οργάνωσε επιχείρηση με σκοπό τη σύλληψη στελεχών ομάδας αξιωματικών, οι οποίοι εκβίαζαν  υψηλόβαθμα στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και κρατικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας γυναίκες συνοδούς. Οι γυναίκες αυτές ήταν οι σύνδεσμοι ανάμεσα στους υπόπτους και τις ξένες υπηρεσίες που λάμβαναν τα έγγραφα.

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Star» αναφέρει μάλιστα πως οι αρχές αναζητούν και τα ίχνη «Ελληνίδας κατασκόπου» η οποία φέρεται να μετέφερε στοιχεία στην Ελλάδα.

Στην υπόθεση φαίνεται πως εμπλέκονται και τέσσερις επιστήμονες που εργάζονταν στο κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο κρυπτολογίας TUBITAK.

Δεκατρείς στρατιωτικοί αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν στην αστυνομία, ενώ άλλοι 12 από τους υπόπτους έχουν ήδη μεταφερθεί στα δικαστήρια. 

Η ομάδα είχε πλήρη βάση δεδομένων για πολλά άτομα και στην κατοχή της βρέθηκαν αντίγραφα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τέσσερις από τους προσαχθέντες υπηρετούσαν στην Διοίκηση Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Συνολικά 80 αξιωματικοί έχουν πέσει θύματα της ομάδας αυτής.

Την υπόθεση διερευνά και η ΜΙΤ, αναζητώντας τρεις αλλοδαπές γυναίκες με τα ονόματα Inesa, Lia Rahmatova, Nona Burduli οι οποίες πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμα στην Τουρκία.