Τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα 24/9, είναι 342 όπως ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί εννέα νέοι θάνατοι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 342 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.627, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2.726 (16.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.915 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 21 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 366 θανάτους συνολικά στη χώρα. 135 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο ισχυρισμός ότι βρέθηκε η «αχίλλειος πτέρνα» του κορονοϊού και η απάντηση Έλληνα καθηγητή

Την «Αχίλλειο πτέρνα» του κορονοϊού υποστηρίζει πως ανακάλυψε το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Πάντως ο μοριακός βιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Newcastle, Στέργιος Μόσχος, δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτόν τον ισχυρισμό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανακάλυψη αφορά ότι μία από τις βιταμίνες που παίρνουμε από το τρόφιμα, η λεγόμενη Ω-3 (το λινολεϊκό οξύ) -ένα λιπίδιο που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα- μπορεί να προσδεθεί πάνω στο μόριο του ιού, το οποίο είναι απαραίτητο για να εισέλθει μέσα στα κύτταρα.

Όπως εξηγεί ο κ. Μόσχος, μιλώντας στην εκπομπή «Ενημέρωση» της ΕΡΤ, αυτό ελαττώνει την ικανότητα του ιού να μπει μέσα στα κύτταρα. Ωστόσο συμπληρώνει: «Το κατά πόσον αυτό όμως θα είναι αχίλλειος πτέρνα, δεν είναι κάτι που θα ήμουν 100% σίγουρος.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι το Ω-3 δεν είναι σε μεγάλη συγκέντρωση μέσα στον οργανισμό των ασθενών, οι οποίοι καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οπότε υπάρχει μία σύζευξη ότι πιθανόν αν δεν υπάρχει η κατάλληλη ποσότητα του Ω-3 στον οργανισμό, μπορεί ο ιός να προκαλέσει περισσότερη ζημιά».

Είναι δηλαδή η λύση να αυξήσουμε την πρόσληψη λινολεϊκού οξέως στη διατροφή μας; Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Northumbria, «στους ανθρώπους που έχουν κανονική διατροφή, η ποσότητα του Ω-3 είναι αρκετή. Οπότε δεν χρειάζεται να αρχίσουμε να τρώμε χάπια με το κιλό που λέει ο λόγος, ή να αρχίσουμε τα γαλακτοκομικά σε μεγάλη κατανάλωση.

Σε άλλες ασθένειες έχει όντως χρησιμοποιηθεί και προταθεί ένας τέτοιος τρόπος επέμβασης κατά μιας ίωσης. Αλλά το κακό με τους ιούς είναι ότι μεταλλάσσονται αρκετά γρήγορα, και αν αυτό δουλεύει, μπορεί να μην δουλεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε δεν είναι κάτι το οποίο είναι η αχίλλειος πτέρνα του κορονοϊού. Πρόκειται απλώς για μία άλλη ανακάλυψη σε σχέση με το πώς λειτουργεί ο ιός, αλλά δεν γεννά πραγματικές ελπίδες.

Το λινολεϊκό οξύ είναι όπως είπαμε σε κατάλληλη ποσότητα μέσα στον οργανισμό από την κανονική διατροφή. Εάν λοιπόν είναι θέμα κακής διατροφής ή ότι δεν έχουμε αρκετά λεφτά να αγοράσουμε φαγητό, είναι κάτι το οποίο λύνεται… Αλλά δεν υπάρχει ο κατάλληλος συσχετισμός στα αποτελέσματα που βλέπουμε από τον πληθυσμό, να συνιστά ότι όντως είναι θέμα διατροφικό.

Δηλαδή δεν βλέπουμε ότι ο ιός αυτός χτυπάει μόνο τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν διατροφικά προβλήματα. Και αν ήταν κάτι τόσο απλό, ώστε να πίνουμε γάλα και να μας προστατεύει από τον ιό, όπως καταλαβαίνετε, θα φαινόταν και από αλλού».

Τελικά, υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε; «Μία καλή, εξισορροπημένη διατροφή, η άθληση και γενικά η κατά το δυνατόν αποφυγή του στρες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του από όλες τις ιώσεις, όχι μόνο αυτήν», τονίζει ο κ. Μόσχος.

«Στην πορεία έχουμε μάθει ότι οι πιο ηλικιωμένοι άνδρες δεν έχουν τον ίδιο τρόπο που ο οργανισμός τους ανταποκρίνεται στον ιό, και αυτό τους κάνει πιο ευπαθείς. Αυτό δυστυχώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα εμβόλιο, όχι με το λινολεϊκό οξύ».

Σε σχέση με το εμβόλιο, ο κ. Μόσχος αναφέρει: «Η διαδικασία του να αναπτύξει κανείς ένα εμβόλιο συνήθως παίρνει δεκαετίες. Το γεγονός ότι είμαστε στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών σε τόσα εμβόλια και περιμένουμε να δούμε ποιο από αυτά είναι το ασφαλέστερο και ικανό να προστατεύσει τον κόσμο, είναι θαύμα της σύγχρονης επιστήμης και αυτό δεν πρέπει να το αναιρούμε, όσο κι αν χρειαστεί τελικά να περιμένουμε».

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκαρδιωτικές εικόνες: Λάσπη, νεκρά ζώα και δυσοσμία – Η Καρδίτσα μετράει τις πληγές της

Τραγική κατάληξη στο Μουζάκι: Στην 43χρονη αγνοούμενη ανήκει η σορός που βρέθηκε στη Μαγουλίτσα

Ο 6 μηνών μπόμπιρας που κάνει θαλάσσιο σκι και η οργή στο διαδίκτυο κατά των γονιών του

Μωρό λίγων ημερών βρέθηκε στο Πεδίο του Άρεως

Εδώ εντοπίστηκε η γιάφκα-αποθήκη με όπλα και εκρηκτικά στο Κουκάκι – Δείτε φωτογραφίες

Το αλαλούμ με την άδεια οδήγησης δικύκλων έως 125 κυβικά και η απάντηση του Υπ. Μεταφορών

Η στρατιωτική θωράκιση της Ελλάδας: Τι χρειάζεται να γίνει μέχρι το 2034

Σύζυγος μητέρας 4 παιδιών που έπεσε σε χαράδρα: «Σε τρία λεπτά της γύρισε το μυαλό – Δεν μου έστειλε μήνυμα στο κινητό»

Ξανά στους δρόμους, ρακένδυτος ο πρώην άσος του NBA Ντελόντε Ουέστ – Ζητά χρήματα από περαστικούς

Η τρομακτική στιγμή που παγόβουνο αναποδογύρισε ενώ δύο ερευνητές ήταν πάνω του

Να τι συνέβη όταν ένας αλιγάτορας προσπάθησε να φάει μια χελώνα