Την ανησυχία του αναφορικά με την αύξηση των διασωληνωμένων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης (24/9) ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

«Δεν έχει τηρηθεί πραγματικά σχεδόν κανένα μέτρο και είναι πιθανό να χρειαστεί η λήψη πρόσθετων από το τέλος Οκτωβρίου» διαμήνυσε ενώ αναφέρθηκε στην αύξηση της τηλεργασίας, καθώς όπως δήλωσε θα έχει επιπτώσεις και στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

«Ένας από τους βασικούς λόγους που γίνεται προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και της μετάδοσης του ιού είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν είναι στα καλά του σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί. Οι γιατροί είναι πάρα πολύ καλοί αλλά οι υποδομές ελλείπεις», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τι είπε για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και τις συναθροίσεις

Απαντώντας στις επικρίσεις πως ο αριθμός των 9 ατόμων σε συναθροίσεις δεν συνάδει με την εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τους μαθητές ανά τάξη, ο κ. Δερμτιζάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε το κάθε μέτρο με το άλλο και εξήγησε το σκεπτικό των επιστημόνων.

«Σε περιπτώσεις με συνωστισμούς όπως είναι τα λεωφορεία ή τα 25 παιδιά ανά τάξη, ορίζονται κάποια έξτρα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προστασία. Σε κάθε δραστηριότητα δηλαδή, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της ίδιας της ύπαρξης της δραστηριότητας και της δυνατότητας εφαρμογής των μέτρων» δήλωσε και εξήγησε: «Προφανώς θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε η δυνατότητα να είναι στην τάξη και τρία μόνο παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν οι υποδομές».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι Δημόσια Υγεία και όχι να προστατεύουμε τον καθένα ξεχωριστά, διότι στην κοινότητα αυτό είναι αδύνατο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν μια δραστηριότητα είναι πολύ επικίνδυνη, υπάρχει η δυνατότητα να τη σταματήσουμε, «αλλά δεν σταματάμε τα πάντα».

Σαρηγιάννης: Δεν έχουμε τηρήσει πραγματικά σχεδόν κανένα μέτρο

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε ότι η τήρηση των μέτρων θα βοηθήσει πάρα πολύ και διαπίστωσε ότι δεν έχει τηρηθεί πραγματικά σε μεγάλο βαθμό σχεδόν κανένα μέτρο.

Εκτίμησε ότι πιθανώς θα χρειαστεί και η λήψη πρόσθετων μέτρων από το τέλος Οκτωβρίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά την αύξηση της τηλεργασίας, που θα έχει ορατές επιπτώσεις και στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Τάχθηκε επίσης υπέρ της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους λέγοντας πως μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση των κρουσμάτων.