Αλλαγή ώρας 2020: Πότε περνάμε στη χειμερινή ώρα – Τι γίνεται με την κατάργησή της

Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα πίσω


ΕΛΛΑΔΑ
11:04
21/09/2020
Αλλαγή ώρας 2020: Πότε περνάμε στη χειμερινή ώρα - Τι γίνεται με την κατάργησή της
4
loading

Και αυτό το φθινόπωρο, η αλλαγή ώρας για το 2020 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη περνάμε στη χειμερινή ώρα 2020, γυρνώντας τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα πίσω.

Το ζήτημα της αλλαγής της ώρας έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Η ψήφος αυτή, εξηγούσε το Reuters, δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία. Όπως διευκρινίζει ανταπόκριση της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή. Το πράσινο φως ωστόσο δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.
Η ολομέλεια υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εποχιακής αλλαγής ώρας, αλλά ψήφισε την αναβολή της ημερομηνίας ισχύος του τερματισμού από το 2019 στο 2021.

Προστατεύοντας την ενιαία αγορά

Τα μέλη του ΕΚ επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσουν τις αποφάσεις τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, μπορεί να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ' ανώτατο όριο, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο.

Επόμενα βήματα

Το κείμενο που υιοθετήθηκε αποτελεί τη θέση του ΕΚ για τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της ΕΕ για την τελική διατύπωση των κανόνων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar +Ο(1)-Ο(1)

  Ο ΑΧΥΡΩΝΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ.

 2. avatar Ωρα

  Στήν αρχαία ελληνική σήμαινε Εποχή. Σημαίνει χρονική διάρκεια ίση μέ τό ένα εικοστό τέταρτο τού ημερονύκτιου. Διαιρείται σέ 60 λεπτά και το κάθε λεπτό σέ 60 δεύτερα. Κάθε 24 ώρες η Γή κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τόν άξονα της. Δύο τόποι μέ διαφορά σέ γεωγραφικό μήκος 15° ,έχουν διαφορά μιά ώρα, ενώ όσοι βρίσκονται στόν ίδιο μεσημβρινό έχουν τήν ίδια ώρα. Κατά συνθήκη συνηθίζεται όλες οι περιοχές ενός κράτους να έχουν τήν ώρα τής πρωτεύουσας τους ,κρατική ώρα, Η χώρα μας προπορεύεται κατά δύο ώρες από τή διεθνή μέση ώρα τού μεσημβρινού τού Γκρήνουιτς. Όταν στήν Αθήνα έχουμε ήδη περάσει τό τό μεσημέρι και βρισκόμαστε στίς 2μμ στό Λονδίνο έχουν μεσημέρι ώρα 12. Οι κατασκευαστές ρολογιών κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν κ τά σφάλματα λειτουργίας πού προέρχοταν από τίς μεταβολές τής θερμοκρασίας, από τά τέλη τού ΙΘ αιών χρησιμοποίησαν κράματα μετάλλων, τό Ινβάρ κ τό ελινβαρ, μέ συντελεστή διαστολής μηδέν. Στό Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής τής Αγγλίας ρολόι μέ διεγερμένα άτομα καισίου,η ακρίβεια του είναι τόσο μεγάλη ώστε κάνει ,λάθος, ένα δευτερόλεπτο κάθε χίλια περίπου χρόνια.

 3. avatar Λουκάς Κουφοντινας

  Ολοι.....στους δρόμους.....

 4. avatar Άντε να δούμε πιο αργοκινητα

  καράβια απο εσας δεν πρεπει να υπαρχουν στον πλανητη, συσκέψεις, αποφάσεις για μια βλακεια, και τα χρόνια περνάνε χωρις αποτέλεσμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει