Η κακοκαιρία Ιανός συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα μας, προκαλώντας πολλά προβλήματα και ζημιές. Το πρωί της Παρασκευής, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τονίζοντας πως σήμερα 18 Σεπτεμβρίου, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου – από την Λευκάδα και νοτιότερα – την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα – κυρίως την κεντρική – και την Εύβοια.

Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Δείτε live από Κέρκυρα

Η βροχή που έφερε ο Ιανός σε χάρτες: 185 χιλιοστά στο Ιόνιο μέσα σε 32 ώρες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες καταγράφονται στο πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός που πλήττει τη χώρα μας.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός
(ι) όπως αυτός καταγράφηκε από το δίκτυο αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr από την αρχή της Πέμπτης 17/09 έως το πρωί της Παρασκευής 18/09 (Χάρτης 1) και

(ιι) όπως αυτός εκτιμήθηκε με χρήση κατάλληλου αλγόριθμου που συνδυάζει δεδομένα δορυφόρων και μοντέλων για το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα (Χάρτης 2).

Όπως προκύπτει από τον Χάρτη 1 ή υψηλότερη ολική βροχόπτωση καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά. Σαφώς μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στις θαλάσσιες περιοχές, όπως φαίνεται και στον Χάρτη 2, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 185 χιλιοστά.

Λαμία: «Άνοιξαν» οι ουρανοί στα Λουτρά Υπάτης

Ο «Ιανός» επισκέφτηκε και τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και για περισσότερο από μία ώρα έχουν «ανοίξει» οι ουρανοί. Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως τουλάχιστον σημειώνουν στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «δεν έχουν ξαναδεί τέτοια βροχή».

Ήδη με οχήματα της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν τα παιδιά από το δημοτικό σχολείο των Λουτρών Υπάτης αφού τα νερά που ξεπερνούσαν και το μισό μέτρο είχαν καλύψει την ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες υπόγεια ξενοδοχείων έχουν πλημμυρίσει στα Λουτρά Υπάτης και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική είναι συνεχείς. Ανάπηροι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και πυροσβέστες, αστυνομικοί και μέλη της Πολιτικής Προστασίας προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Άλλα άτομα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα τα οποία έχουν κυκλώσει τα νερά και χρειάζεται η παρέμβαση των πυροσβεστών για να απεγκλωβιστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμι και η καταρρακτώδης βροχή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Σαρώνουν τη Λευκάδα άνεμοι δέκα μποφόρ, «εξαφανίστηκαν» δύο αμμουδιές

Στη δίνη της κακοκαιρίας Ιανός βρίσκεται η Λευκάδα και ειδικά το νότιο τμήμα του νησιού, που σφυροκοπείται από τις 4 τα ξημερώματα.

Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους.

Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Τα σχολεία είναι σήμερα κλειστά – η απόφαση είχε ληφθεί από χθες προληπτικά, ενόψει της έλευσης του «Ιανού».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, η κακοκαιρία «Ιανός», έχουν ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης, αρχίσει να «χτυπούν» και τον νόμο Ηλείας.

Στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη «τα πιο έντονα φαινόμενα με ανέμους και πτώσεις δέντρων καταγράφονται σε Λεχαινά, Πύργο, Αμαλιάδα».

Πτώσεις δέντρων στην Αμαλιάδα

Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή της Αμαλιάδας, από τον δυνατό αέρα, που αυτή την ώρα συνοδεύεται από βροχή.

Οι πτώσεις έγιναν σε 2-3 σημεία εντός της πόλης και σε παράδρομο της εισόδου πόλης, έσπασε ένα τεράστιο δέντρο κοντά σε κατοικία, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός και να προκληθούν ζημιές.

Στα σημεία αυτά βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας για την απομάκρυνση των δέντρων από τους δρόμους.

Να σημειωθεί ότι ανά τακτά διαστήματα, γίνονται διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο Αρκούδι ξερίζωσε δέντρα ο άνεμος.

Φωτογραφίες: Β. Κανουλάς

Κατάκολο:

Σε επιφυλακή οι δήμοι του νομού Χανιών λόγω «Ιανού»

Στη λήψη προληπτικών μέτρων ύστερα και από τις προβλέψεις για έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τις επόμενες ώρες και τα Χανιά, προχωρούν δήμοι της περιοχής.

Στην πόλη των Χανίων συνεργεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης προχώρησαν στον καθαρισμό φρεατίων, ενώ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Πρασίνου και Καθαριότητας του δήμου με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση προς τους δημότες και τους επαγγελματίες, όπως αποφύγουν την απόρριψη ογκωδών αντικειμένων (προϊόντα κλαδέματος, είδη οικιακού εξοπλισμού) στους κοινόχρηστους χώρους κατά το επόμενο διήμερο.

Από το πρωί της Παρασκευής (18/9) τεχνικά συνεργεία του δήμου απομάκρυναν από παραλίες τις ειδικές ράμπες πρόσβασης ατόμων με κινητικά προβλήματα «seatrack» στη θάλασσα, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να απομακρυνθούν, νωρίτερα του προγραμματισμένου χρονικού διαστήματος φύλαξής τους, για την αποφυγή πιθανής ζημιάς.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Στη λήψη προληπτικών μέτρων προχώρησε και ο δήμος Πλατανιά, ο οποίος παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση, το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει προχωρήσει σε προγραμματισμένες εργασίες καθαρισμού τάφρων και φρεατίων ομβρίων υδάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις σε σημεία της παραλιακής ζώνης, στην περιοχή του Βόρειου Άξονα του, ενώ συνεχίζεται ο καθαρισμός και σε άλλα σημεία.

«Οι υπηρεσίες και ο εμπλεκόμενος μηχανισμός του δήμου είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκληθούν», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.