Με κύριο υλικό τον πηλό  κατασκευάζεται στον Δράπανο του Δήμου Βάμου στα Χανιά ένα πρότυπο οικολογικό κτήριο, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2011.

Στόχος της προσπάθειας είναι να φέρει τους ανθρώπους σε επαφή με τον πηλό, ώστε να περάσει στη συνείδησή τους ότι τα κτίρια, στα οποία διαμένουμε και δραστηριοποιούμαστε, μπορούν να φτιαχτούν από αυτό το υλικό και να εναρμονιστούν με το φυσικό περιβάλλον.

Η οικολογική κατασκευή θα είναι μοναδική και θα περιλαμβάνει πλιθιές, ξύλινο σκελετό και αχυρόμπαλες. Η οροφή θα είναι φυτευτό δώμα και το κτίριο θα τροφοδοτείται ενεργειακά από φωτοβολταϊκά, που θα τοποθετηθούν στη στέγη του. Το νερό θα συλλέγεται και θα επαναχρησιμοποιείται, αποτελώντας ζωντανό παράδειγμα εξοικονόμησης νερού.

Το οικολογικό κτίριο ήταν ένα από τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν στο πρώτο Σεμινάριο Επιχειρηματικής Αειφορίας της πρώτης Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Κρήτη.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αθήνα, το Ηράκλειο και τα Χανιά.