Παρουσιάζεται τάση υποχώρησης κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ωστόσο, η πτωτική αυτή τάση συνοδεύεται από ήπια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων, επισήμανε ο καθηγητής και εξήγησε ότι αυτό φανερώνει την ένταση της επιδημίας με δεδομένο το επταήμερο που προηγείται της επιδείνωσης.

«Αυτή η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να επιδεινωθούν, οπότε αντικατοπτρίζει την έκταση της πανδημίας πριν 7 με 10 ημέρες» είπε.

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης τόνισε ότι αν και η κατάσταση επιτρέπει αισιοδοξία δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό.

Ο κ Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στη Μόρια τονίζοντας ότι έγιναν έλεγχοι σε 2.000 άτομα, βρέθηκαν 35 κρούσματα αλλά ούτε ένα θετικό ανάμεσα στο προσωπικό που εξετάστηκε.

Νίκος Χαρδαλιάς: Θα εκδοθεί σε λίγες ώρες ΚΥΑ για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων – Υποχρεωτική η μάσκα στους μαθητές

Μικρή πτώση καταγράφηκε στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώσει την Τρίτη 08/09 169 νέες περιπτώσεις της Covid-19.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, πήρε τον λόγο μετά τον Γκίκα Μαγιορκίνη και ανακοίνωσε πως τις επόμενες ώρες θα εκδοθεί ΚΥΑ με την οποία θα δίνονται οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από την Δευτέρα οπότε και θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Η ΚΥΑ ρυθμίζει μεταξύ άλλων τη χρήση μάσκας αλλά και τον τρόπο λειτουργείας των κυλικείων.

Υπενθύμισε πως η χρήση της μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική από τους μαθητές τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους ενώ τόνισε πώς λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, σχολικά πρωταθλήματα και ανταλλαγές μαθητών μεταξύ άλλων.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε πως το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και πως πρέπει να διατίθενται μόνο συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά. Οι μαθητές πρέπει να διατηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρου κατά την αναμονή τους στην ουρά του κυλικείου.

Αναφορικά με τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών αυτά θα λειτουργήσουν με τους κανόνες οι οποίοι πρόκειται να εφαρμοστούν και στις σχολικές μονάδες.