Μικρή πτώση καταγράφηκε στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώσει την Τρίτη 08/09 169 νέες περιπτώσεις της Covid-19.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, πήρε τον λόγο μετά τον Γκίκα Μαγιορκίνη και ανακοίνωσε πως τις επόμενες ώρες θα εκδοθεί ΚΥΑ με την οποία θα δίνονται οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από την Δευτέρα οπότε και θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Η ΚΥΑ ρυθμίζει μεταξύ άλλων τη χρήση μάσκας αλλά και τον τρόπο λειτουργείας των κυλικείων.

Υπενθύμισε πως η χρήση της μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική από τους μαθητές τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους ενώ υπενθύμισε, ότι για την προστασία της σχολικής κοινότητας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ διευκρίνισε, πως «διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι μπορούν να γίνονται μόνο ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας».

Σχετικά με την λειτουργία των κυλικείων ισχύουν τα εξής, όπως είπε ο υφυπουργός:«Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας , απολύμανσης χώρων και υγιεινής. Παραδείγματος χάρη, καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων με εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών και όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης, όπως αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή συμπτωμάτων συμβατών με τον κορονοϊό, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός. Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο, δηλαδή κατά την προετοιμασία και διανομή προϊόντων είναι υποχρεωτική. Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν από την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό. Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου κατά την αναμονή και εξυπηρέτησή τους από το κυλικείο για αυτό και προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών κατά τη αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Συνιστάται οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχα αντισηπτικά χεριών μετά την συναλλαγή με το κυλικείο και πριν από τη λήψη του γεύματος. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου».

«Στόχος του συνόλου των μέτρων που αφορούν στη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, όπως και όλων των μέτρων είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.