Ο κορονοϊός άλλαξε τις ζωές μας. Οι νέες συνθήκες που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας επηρέασαν την κοινωνία αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο το αίσθημα του φόβου. Ας αναλογιστούμε λοιπόν πόσο πιο δύσκολη έγινε εν μέσω καραντίνας αλλά και γενικότερα εν μέσω κορονοϊού η ζωή για τις κοινωνικές ομάδες που ήδη από παλιότερα βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωπες με τον κοινωνικό ρατσισμό.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Ο Ανδρέας είναι γκέι και ζει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Είναι από ένα χωριό της Αχαΐας και η μεγαλούπολη αποτέλεσε γι΄αυτόν μια ανάσα από την καταπίεση καθώς στην ιδιαίτερη πατρίδα του δεν μπορούσε να εκφραστεί ελεύθερα.

Σπούδασε κοινωνιολογία και εργάζεται εδώ και έξι χρόνια ως κοινωνικός λειτουργός. Ξέροντας πόσο δύσκολο είναι ακόμη και το 2020 για πολλά άτομα να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα επισημαίνει πως ο κορονοϊός δυστυχώς ενίσχυσε τον κοινωνικό ρατσισμό ιδιαίτερα προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

«Η περίοδος της καραντίνας για όλους ήταν πολύ δύσκολη. Πόσο μάλλον για όσους ζούσαν από πριν έχοντας λίγα άτομα στη ζωή τους» αναφέρει μιλώντας στο newsbeast.gr και εξηγεί:

«Δυστυχώς πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα αναγκάστηκαν να διαμείνουν στο κλειστό περιβάλλον της μη υποστηρικτικής οικογένειάς τους γεγονός το οποίο τα κατέβαλε συναισθηματικά και τα έφερα αντιμέτωπα με περαιτέρω αντιπαραθέσεις.

Αρκετοί γνωστοί μου δυστυχώς βρέθηκαν σε αυτή τη δυσμενή θέση και ένιωσαν τελείως μόνοι. Η μόνη μας επικοινωνία ήταν το τηλέφωνο τα social media και οι λιγοστές βόλτες που μπορούσαμε να κάνουμε μαζί. Οι ώρες που έμεναν σπίτι ήταν πολλές και έτσι οι εντάσεις με το περιβάλλον τους ακόμη περισσότερες».

«Η ενίσχυση του ρατσισμού εν καιρώ πανδημίας και των κρίσεων που βιώνουμε ως κοινότητα δεν είναι κάτι που βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα. Αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στο φετινό του μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβία ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε: ”Ο κόσμος τιμά τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων. Ανάμεσα στις πολύ σοβαρές συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 είναι η αυξανόμενη ευαλωτότητα των ΛΟΑΤKI ατόμων.

Ήδη αντιμέτωπα με προκαταλήψεις, επιθέσεις και δολοφονίες μόνο και μόνο γι’ αυτό που είναι ή για το πρόσωπο που αγαπούν, πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν ένα αυξημένο στίγμα ως αποτέλεσμα του ιού αλλά  και νέα εμπόδια όταν αναζητούν ιατροφαρμαλκευτική περίθαλψη”».

«Ο κόσμος πλέον είναι πιο καχύποπτος από το παρελθόν. Φοβάται να αγγίζει τον διπλανό του. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που όταν μας βλέπουν με τον φίλο μου στον δρόμο παρατηρούμε πως μας κοιτούν περίεργα. Το έντονο βλέμμα ορισμένων βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός πως αυτή η εικόνα δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση» αναφέρει ο Ανδρέας.

«Ευτυχώς δεν είχαμε περιστατικά ομοφοβικής βίας ή εκφράσεις μίσους. Ενισχύθηκε όμως φόβος και η προκατάληψη. Πολλοί πιστεύουν πως μπορούν να κολλήσουν πιο εύκολα ακόμη και κορονοϊό από τα ομόφυλα άτομα.

Πρέπει να σταματήσουν το πιστεύουν γιατί απλά είναι λάθος. Μακάρι όλη αυτή η κρίση να μας κάνει τελικά όλους να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να ενδιαφερθούμε περισσότερο για τον συνάνθρωπό μας και να σταματήσουμε να βάζουμε ταμπέλες στους συμπολίτες μας».