Μετά από συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ σήμερα 24/8 τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ παρουσίασαν πτώση. Χθες 23/8 ανακοινώθηκαν 284  κρούσματα και δυο θάνατοι ενώ σήμερα 170.

Πιο συγκεκριμένα, ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8819, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.

1886 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4009 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 9 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Άρση των ειδικών μέτρων στον Πόρο

Αίρονται τα ειδικά μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στον Πόρο.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Πολιτική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στον Πόρο, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αίρονται τα μέτρα ειδικού χαρακτήρα που είχαν επιβληθεί στο νησί από 07-08-2020 για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19».

Ο Πόρος παραμένει, ωστόσο, σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εφαρμογή των κάτωθι περιοριστικών μέτρων, τα οποία ισχύουν για 7 ημέρες από Τρίτη 25-08-2020 και ώρα 06.00 έως Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Αναφορικά με την άρση των ειδικών μέτρων, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Πόρου για τη συνεργασία τους, την υπομονή, αλλά και την επιμονή τους στην τήρηση των έκτακτων μέτρων που επεβλήθησαν στο νησί. Η υπεύθυνη στάση τους δείχνει ξεκάθαρα ότι όταν είμαστε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, αυτά πραγματικά αποδίδουν και πολύ γρήγορα ξαναβρίσκουμε την κανονικότητά μας. Σε αυτό το πνεύμα υπευθυνότητας συνεχίζουμε την προσπάθεια μαζί με όλους τους πολίτες».

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:

  • Οι Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και Λέσβου.
  • Οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Πάνω από 10 οι αστυνομικοί που κόλλησαν κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Στους αστυνομικούς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αλλά και στις παραβάσεις που έχουν σημειωθεί στα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ κατά της πανδημίας αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δημητρακόπουλος.

«Από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι και χθες 23 Αυγούστου, έχουμε βεβαιώσει 1.275 παραβάσεις για μη χρήση της μάσκας και μη τήρησης της ελάχιστης απόστασης, ενώ για τη μη συμπλήρωση της φόρμας PLF (Passenger Locator Form), έχουμε βεβαιώσει 35 παραβάσεις», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο fm104.9».

Όπως επισήμανε ο κ. Δημητρακόπουλος, «οι έλεγχοι είναι εντατικοί και πραγματοποιούνται σε όλους τους χώρους που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών» ενώ διευκρίνισε πως «οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται, εστιάζονται στη μη χρήση μάσκας στη μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και βέβαια στη μη συμπλήρωση της φόρμας PLF που θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει οι ταξιδιώτες 48 ώρες πριν επισκεφθούν την Ελλάδα .Πρόκειται για την φόρμα που βοηθάει σημαντικά τους επιστήμονες όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στη διαδικασία της ιχνηλάτησης».

Αναφερόμενος στα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε αστυνομικούς που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «έχουμε πάνω από δέκα θετικά κρούσματα COVID-19 στις υπηρεσίες μας.

Είμαστε τυχεροί, καθώς είναι όλα τα κρούσματα με ήπια συμπτώματα και δεν έχουμε καμία σοβαρή περίπτωση» και επισήμανε πως «οι αστυνομικοί πρέπει πρώτοι από όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) στην προσωπική τους ζωή αλλά και στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ωστόσο είναι λογικό να υπάρχουν κρούσματα και στο προσωπικό της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη».

Σχολιάζοντας τις ακραίες αντιδράσεις πολιτών, κατά τη διάρκεια ελέγχων, ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε πως «μπορεί να γινόμαστε κάποιες στιγμές δυσάρεστοι, αλλά θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι οι αστυνομικοί κάνουν τη δουλεία τους όπως ο νόμος ορίζει. Κανένας δεν ξυπνάει το πρωί για να επιβάλει πρόστιμα και να επιβεβαιώσει παραβάσεις».

*Η εξωτερική φωτογραφία είναι αρχείου