Τεράστια εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα – Οι «κόκκινες» περιοχές

Πόσα είναι τα εισαγόμενα


ΕΛΛΑΔΑ
19:21
05/08/2020
Τεράστια εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα - Οι «κόκκινες» περιοχές
28
loading

Ακόμη 124 κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι νεκροί στην Ελλάδα φτάνουν πλέον τους 210, μιας και ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Από τα σημερινά κρούσματα, τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και από 22 σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Tο ένα τρίτο περίπου των νέων κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών.

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:

 • 15 κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
 • 9 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
 • 22 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
 • 22 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
 • 1 στην Αρκαδία
 • 1 στη Δράμα
 • 2 στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
 • 18 στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης*.
 • 2 στην Ημαθία
 • 8 στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre*.
 • 8 στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους*.
 • στη Μαγνησία, από τα οποία τα *4 συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη*.
 • 1 στην Πιερία.
 • 1 στην Καστοριά.
 • 1 στην Κέρκυρα.
 • 2 στην Κοζάνη.
 • 1 στις Κυκλάδες.
 • 1 στην Πέλλα.
 • 2 στη Χαλκιδική.
 • 1 στα Χανιά.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.973, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. 1.349 (27,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.479 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεκατρείς ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.  Τρεις  (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν πιο βαριά από κορονοϊό

Πολλές είναι οι «μαύρες» και «γκρίζες» περιοχές όσον αφορά τον κορονοϊό, στις οποίες οι επιστήμονες προσπαθούν να ρίξουν «φως». Όπως φαίνεται, σταδιακά καταφέρνουν να δώσουν απαντήσεις σε ένα από τα πολυπλοκότερα μυστήρια της πανδημίας: γιατί μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πολύ σοβαρά από την Covid-19, ενώ άλλοι αναρρώνουν γρήγορα.

Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι σε ορισμένους ασθενείς το ανοσοποιητικό σύστημά τους παύει να λειτουργεί συντονισμένα και γίνεται άνω-κάτω, με συνέπεια την εκδήλωση βαριάς νόσου.

«Βλέπουμε μερικά τρελά πράγματα να συμβαίνουν σε διάφορα στάδια της λοίμωξης», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η επικεφαλής μίας από τις νέες έρευνες, η ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια Ανοσοβιολογίας, Ακίκο Ιβασάκι, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Αντί το σώμα μερικών άτυχων ασθενών να επιστρατεύσει κατά του SARS-CoV-2 τα αναγκαία κύτταρα και μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος για να πολεμήσει τον «εισβολέα», εξαπολύει ασυντόνιστα ένα υπερβολικό «μπαράζ όπλων», που έχουν ως συνέπεια να κάνουν μεγάλη ζημιά σε πολλούς υγιείς ιστούς.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν αυτές τις ασυνήθιστες και αυτοκαταστροφικές ανοσολογικές αντιδράσεις, έχουν σιγά-σιγά εντοπίσει βιολογικές «υπογραφές», που τους επιτρέπουν να διακρίνουν τους ασθενείς που έχουν μπει σε δρόμο ανάκαμψης από εκείνους που οδεύουν προς επικίνδυνη επιδείνωση.

Αυτό αναμένεται να βοηθήσει στην έγκαιρη προσαρμογή των θεραπειών ανάλογα με την αντίδραση κάθε ασθενούς, με στόχο τον μετριασμό των συμπτωμάτων τους ή ίσως και την καταστροφή του κορονοϊού, προτού αυτός προλάβει να προκαλέσει την επιζήμια ανοσολογική αντίδραση.

«Πολλά στοιχεία μάς δείχνουν ότι είναι ανάγκη να δράσουμε αρκετά πρώιμα για να αλλάξουμε την τροχιά της νόσου», ανέφερε ο ανοσολόγος, Τζον Γουέρι, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, επικεφαλής μίας άλλης πρόσφατης μελέτης σχετικά με τις χαρακτηριστικές ανοσολογικές «υπογραφές» του ιού.

Στις πιο οικείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, π.χ. από τον ιό της γρίπης, το σώμα ενορχηστρώνει την άμυνά του σε δύο φάσεις: Πρώτα έρχεται το «ιππικό» ορισμένων μορίων άμεσης δράσης που συρρέουν στην περιοχή της μόλυνσης και προσπαθούν να περιορίσουν τον εισβολέα, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο μέχρι να έλθουν οι πιο εξειδικευμένες και πιο βραδυκίνητες ενισχύσεις.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μεγάλο βαθμό, την πρώτη ανοσολογική αντίδραση, που πυροδοτεί φλεγμονή, κατευθύνουν οι κυτταροκίνες, σηματοδοτικά μόρια που -σαν μικροσκοπικοί συναγερμοί- μπορούν στη συνέχεια να κινητοποιήσουν άλλα αποτελεσματικότερα «όπλα» του σώματος (αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα).

Δυστυχώς, όπως επιβεβαιώνεται από διάφορες μελέτες, αυτή η συντονισμένη ανοσολογική αντίδραση καταρρέει σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19. Το αποτέλεσμα είναι οι κυτταροκίνες, αντί να χτυπάνε απλώς το «καμπανάκι», συνεχίζουν να σημαίνουν συναγερμό χωρίς σταματημό, ακόμη και αφότου οι ενισχύσεις (τα αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα) έχουν καταφθάσει στο πεδίο της λοίμωξης, με συνέπεια η αναπόφευκτη φλογίτσα της φλεγμονής να εξελίσσεται σε μεγάλη πυρκαγιά.

«Είναι φυσιολογικό να αναπτύσσεται φλεγμονή στη διάρκεια μίας λοίμωξης από ιό. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν η φλεγμονή επιτείνεται», σημείωσε η ανοσολόγος Κάθριν Μπλις του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Σε μερικούς ασθενείς, μάλιστα, αυτή η κατάσταση συνεχίζεται για απρόσμενα μεγάλο χρονικό διάστημα, γι' αυτό ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ότι, παρόλο που έχει περάσει αρκετός καιρός από την αρχή της λοίμωξής τους, δεν λένε να γίνουν καλά.

Από την πλευρά του, ο ανοσολόγος Άβερι Όγκαστ του Πανεπιστημίου Κορνέλ, έκανε λόγο για «αίνιγμα», καθώς -όπως είπε- «ενώ εκδηλώνεται αυτή η μανιασμένη ανοσολογική αντίδραση, παρόλα αυτά ο ιός συνεχίζει να αναπαράγεται».

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

28
σχόλια
 1. avatar Α15Γ

  Σας έχουν δασκαλέψει για τα καλά εσάς τους δημοσιογράφους να τρομοκρατείτε το κοσμάκι, ο τίτλος που γράφετε δεν συμβαδίζει σε καμία περίπτωση με το σύνολο των κρουσμάτων, τουλάχιστον μην τα φουσκώνετε τόσο...έλεος. Αλλά προσπαθείτε να τρομοκρατήσετε το κόσμο κάτι ξέρετε εσείς...

 2. avatar Τυχαρπαστος

  Ει κόψτε κάτι ρε...

 3. avatar NX EL

  IS NOT CORONA IS CHINESE WAKE UP PEOPLE

 4. avatar Πριτς

  Παιδιά υπάρχει κορονοϊού λάβετε τα μέτρα σας να μην νοσήσετε

 5. avatar Αθανάσιος( δικέφαλος αετός)

  ....πραγματικά τον τελευταίο καιρό, περπατάμε στους δρόμους και τα πτώματα είναι πεσμένα δεξιά και αριστερά και μετά......... διαφημίσεις.....

 6. avatar πανδαμάτωρ

  έγραψα με κόπο ωραία και όμορφα και σαφώς γόνιμες επισημάνσεις στο σχόλιό μου, από τα πρώτα που αναρτήθηκε η είδηση και το θάψατε. σιγά μη ξαναμπώ στην ιστοσελίδα σας με τέτοια συμπεριφορά

 7. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  Και έλεγα γιατί οι επενδυτές σας κόβουν τις ελιές στην Μυτιλήνη...!! Φτιάχνουμε φέρετρα για τους χιλιάδες...

 8. avatar σημερα

  Η σημερινή μερα είναι ανοδική αρα χρειάζεται λίγο περισσότερο προσοχή .

 9. avatar Κορονοφάγος

  Έχετε 99,9% πιθανότητα να πεθάνετε από κάτι άλλο εκτός από κορονοϊό. Αλήθεια έχετε κάνει κάτι τόσο καιρό;
  Σπίτι γρήγορα !!!

  1. avatar ημαρτον1254558

   Λογικο ειναι , γιατι ο κορονοιος επιδεινώνει την κατασταση... και πεθαινουν απο το ήδη υπαρχων νοσημα που εχουν πιο νωρις .

 10. avatar φροιξος

  σκορπαγατε τα λεφτα στα καναλια να σας ευλογανε και περιμενετε τις δωρεες για αναπνευστηρες!! ξυπνατε ετχεται χειμωνας και το εμβολιο αργει!!!

 11. avatar Ρεα

  Χαμός λεμεεεε....χαμός...τρέλλα νούμερα , τρέλλα νου με ρα !!

 12. avatar jjjiimmyyy

  τεραστια εξαπλωση...εδω το καλο σανο...

 13. avatar ξεκάλτσωτος

  ενηλικες
  απ αυτους 3 ειναι γυναικες και οι υπολοιποι αντρες....
  το απ αυτους 3 ειναι γυναικες δεν αρκει...
  ιδεοληπτικη -παραλογη ομιλια- παρουσιαση απο ενα τρολ- εκπροσωπο ,που πλεον σενα χαπατο υποτελη της μπανανιας κατερινιώς και κουλη εχει ενσωματωθει στα ψηγματα της φαιας τεφρας που εσωκλειει ενδοκρανιακα... θεωρει τις αρλουμπες θεσφατα
  [...]

  1. avatar συμπληρωμα

   καθως ξερεις γκρηκ σιτ
   το μπανανια της κατερινιως των 6μμ
   απεκτησε και νεο εδαφος
   ειναι το νησι που λεγεται κυκλαδες !!!.. ενα κρουσμα... επεσε απ τον προχτεσινη παν σελινο
   α ρε ταγιπ ......έσα,
   τζαμπα μαζεψες τοσα ντενεκεδια μονο για φιγουρα εισαι και για μιναρεδες

 14. avatar Χαρης Ζαχαροπουλος

  Λέτε \"τεραστια\" και πραγματικά γελάω. Αμα είναι \"τεραστια\" για εσάς κάντε λοιπόν lockdown. Ποσο % στον γενικό πληθυσμο;

 15. avatar οικονομικος γιγαντας, ανθρωπινος νανος

  \"Στις πιο οικείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, π.χ. από τον ιό της γρίπης, το σώμα ενορχηστρώνει την άμυνά του σε δύο φάσεις: Πρώτα έρχεται το «ιππικό» ορισμένων μορίων άμεσης δράσης που συρρέουν στην περιοχή της μόλυνσης και προσπαθούν να περιορίσουν τον εισβολέα, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο μέχρι να έλθουν οι πιο εξειδικευμένες και πιο βραδυκίνητες ενισχύσεις.\"
  απο το βιβλιο της Γ\'δημοτικου, ελεος

 16. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  Λέω και εγώ γιατί αύξησαν τις θέσεις στα καράβια...

 17. avatar xoris parapano sxolia

  Επιτυχία ήταν και πάαααει! Σύνορα ανοικτά, bars συνωστισμού ανοικτά, συναυλίες ανοικτά, ... ε θα κλείσουν τελικά όλα τα άλλα μαγαζιά κι εταιρείες... Δηλαδή αν η διασκέδαση ήταν με μέτρο και οι έλεγχοι των τουριστών 100% προκαταβολικά κι αυστηρά, που θα ήταν το κακό;

 18. avatar Λουλης

  Μπράβο στις Κυκλάδες , 200.000 τουρίστες καμία δεκαριά μόνο κρούσματα. Εσείς [...]στην υπόλοιπη επικράτεια κλειδωθειτε στα σπίτια σας γιατί θα κολλήσετε τους τουρίστες μας με τόση διασπορά που έχετε κάνει, [...].

  1. avatar Aυτοί όμως

   θα σας μπολιάσουν! Δώσε του κανένα 15νθήμερο ακόμα και θα δεις τι έχει να γίνει και στις Κυκλάδες και στα υπόλοιπα νησιά

  2. avatar Ερχόμαστε από Αθήνα

   Διακοπές, μάντεψε τι φέρνουμε μαζι!

 19. avatar South

  Ψέματα. Στην ευλογημένη ορθόδοξη ελλαδίτσα μας δεν υπάρχει κορονοϊός γιατί είμαστε υπό την σκέπη της γλυκιάς μας παναγίτσας. Εικονίτσες σταυρουδάκια αγιασμοί κομποσκοίνια θεία κοινωνία και όλα αυτά τα συναφή βοηθούν και προστατεύουν επίσης. Περισσότερες πληροφορίες σε πάρα πολύ λίγο... ευχαριστώ

  1. avatar Τακα τακα

   τακα τακα τακα τα!

 20. avatar Αν ήμουν ψυχίατρος

  Και έβλεπα άνθρωπο να λέει πως με 1 νεκρό τη μέρα κινδυνεύουμε θα τον έχωνα μέσα ισόβια να τον ταίζουν νυχθημερόν [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει