Η πρακτική των χιλιάδων influencers να επικοινωνούν με επιχειρήσεις παγκοσμίως και να ζητούν παροχή δωρεάν υπηρεσιών με αντάλλαγμα την προβολή τους από τα social media τους, είναι πολύ κοινή. Τις περισσότερες φορές αυτό το αλισβερίσι έχει και αποτέλεσμα καθώς χρήστες (κυρίως του Instagram) γυρίζουν όλο τον κόσμο πρακτικά χωρίς αντίτιμο. Με μόνη «υποχρέωση» την προβολή όσων έκαναν, ή έφαγαν, ή επισκέφτηκαν από τα προφίλ τους με τους χιλιάδες (ή και εκατομμύρια) ακολούθους.

Ένα εστιατόριο στην Κω λοιπόν δέχεται δεκάδες μηνύματα από influencers, που θέλουν να δοκιμάσουν τζάμπα τα πιάτα του με αντάλλαγμα μια ανάρτηση στα social media. Η αντιπρόταση του εστιατορίου και η πολιτική του ωστόσο έγινε θέμα στη Daily Mail ενώ εξέθεσε πλήρως όσους ζουν τη «μεγάλη ζωή»… τσάμπα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ανώνυμος χρήστης της πλατφόρμας Reddit έγινε viral, όταν αποκάλυψε την πάγια τακτική του συγκεκριμένου εστιατορίου, το οποίο, όπως λέει, ανήκει στην οικογένειά του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν και όταν έρχεται η… πρόταση των influncers, η αντιπρόταση είναι να πληρώσουν κανονικά τον λογαριασμό τους και το εστιατόριο, με τη σειρά του, θα παρέχει δωρεάν ένα γεύμα αντίστοιχης αξίας σε κάποιον άστεγο ή άλλον άνθρωπο σε ανάγκη.

Το φοβερό είναι ότι ουδείς έχει ανταποκριθεί στην αντιπρόταση. Οι περισσότεροι influencers δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να απαντήσουν.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του χρήστη ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με το εστιατόριο ένα χαρακτηριστικό μήνυμα από influencer είναι κάπως έτσι: «Άκουσα πρόσφατα σχετικά με το εστιατόριό σας από έναν φίλο, ο οποίος ανέφερε ότι σερβίρετε εκλεκτά ελληνικά προϊόντα και επιλογές για χορτοφάγους. Θα ήθελα πολύ να έρθω με έναν φίλο, με αντάλλαγμα ένα tag στα social media. Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές και πάντα πασχίζω να βρω μέρη που σερβίρουν χορτοφαγικά και vegan φαγητά. Θα ήθελα πολύ να μιλήσω για εσάς στο κοινό μου».

Η απάντηση του εστιατορίου τα τελευταία χρόνια, η οποία και πάντα μένει αναπάντητη, είναι η εξής: «Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ, ωστόσο το εστιατόριό μας ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική. Χρεώνουμε κάθε influencer που θέλει να φάει εδώ κανονικά, αλλά προσφέρουμε φαγητό ίσης αξίας σε ανθρώπους που το χρειάζονται. Έτσι, και εμείς κερδίζουμε από τα posts, αλλά και εσείς βελτιώνετε τη δημόσια εικόνα σας, δείχνοντας πως προσφέρετε. Πάντα κάνουμε αναρτήσεις σχετικά με τους influencers που συμμετέχουν στην προσπάθειά μας και συνήθως λαμβάνουμε εκατοντάδες θετικές απαντήσεις».